Er wacht Bartees Strange een mooie toekomst

Zijn tweede album zal uitkomen via 4AD.

De naam Bartees Strange zal je wellicht al bekend voorkomen. De man speelde al live mee met Lucy Dacus en was al verantwoordelijk voor remixes voor o.a. Phoebe Bridgers, Samia en Illuminati Hotties en bracht in 2020 het spraakmakende album ‘Live Forever’ uit en een ep vol The National covers: ‘Say Goodbye To Pretty Boy’.  

Dat leverde de in Engeland geboren Amerikaan ook de aandacht op van 4AD en daar brengt hij nu de eerste single uit van zijn labeldebuut: Heavy Heart.

Geboren in Ipswich, Engeland als zoon van een militaire vader en een operazangeres beleefde Bartees Leon Cox Jr. een vroege jeugd met veel omzwermingen voordat hij zich uiteindelijk vestigde in Mustang, Oklahoma. Later brak Bartees zijn tanden door te spelen in hardcore bands in Washington D.C. en Brooklyn terwijl hij werkte in de regering van Barack Obama en (uiteindelijk) de milieubeweging.

Maar hij vond ook zijn weg in de muziek en op zijn nieuw nummer Heavy Heart laat hij een heleboel schuldgevoelens los die te maken hebben met de offers van zijn vader om een ​​betere toekomst voor zijn gezin op te bouwen, het recente overlijden van zijn grootvader, met de tijd die hij op tournee doorbrengt, weg van zijn partner, met schuld voor het ervaren van succes terwijl iedereen in zijn leven leed na de release van ‘Live Forever’ tijdens het eerste jaar van de pandemie.

Door die gevoelens los te laten hoopt Bartees vooruit te gaan naar een optimistische toekomst en zijn  overwinningen te vieren, zelfs als het leven zwaar en moeilijk kan zijn. De nieuwe single wordt begeleid door visuals geregisseerd door Missy Dabice, die Bartees centraal plaatst. In navolging van veel van de thema's van ‘Heavy Heart’, draagt ​​Bartees ook trots de kleding van zijn vader en grootvader als eerbetoon aan hen.

Op 3 juli staat Bartees Strange op Rock Werchter.

6 maart 2022
Marc Alenus