Eerste soloalbum voor Yussef Dayes

Je kent hem wellicht van United Vibrations, Yussef Kamaal of de recente samenwerkingen met Tom Misch en Sampha.

Jazzdrummer Yussef Dayes kondigt een eerste soloalbum niet met één, maar wel met twee singles aan. Het debuut wordt dan ook meteen een dubbelaar, bevolkt met een hele resem stergasten die hij gedurende de voorbije jaren aan zijn adressenboekje mocht toevoegen.

‘Black Classical Music’ zal uitkomen op 8 september via Brownswood Recordings,het label van dj, platenverzamelaar en radiopresentator Gilles Peterson. De eerste singles bevatten al meteen twee interessante gasten. Marching Band biedt vocale en instrumentale bijdragen van de gewaardeerde Jamaïcaans-Amerikaanse zanger-saxofonist Masego, die delicate harmonieën weeft tussen Dayes' ingewikkelde drumwerk en gelaagde instrumentatie. Voor Tioga Pass riep Dayes de hulp in van een oude medewerker: basgitaarvirtuoos Rocco Palladino.

En dat is nog lang niet alles. Op de plaat zijn ook: Charlie Stacey (keys, synths), Venna (sax), Alexander Bourt (percussie) en een hoop andere gasten te horen zoals: Chronixx, Jamilah Barry, Tom Misch, Elijah Fox, Shabaka Hutchings, Miles James, Sheila Maurice Grey, Nathaniel Cross, Theon Cross en het Chineke! Orchestra, het eerste professionele orkest in Europa bestaand uit vooral zwarte muzikanten en muzikanten van andere etnische origine.

12 juli 2023
Marc Alenus