Driedubbele cd en tournee voor Guido Belcanto

Guido Belcanto mag vanaf nu aan seniorentarief met het openbaar vervoer rijden en bedankt met een driedubbele cd.

Toen Guido Belcanto in 1989 na Christus zijn debuutplaat 'Op zoek naar Romantiek' uitbracht,  maakten we kennis met een zanger die in niets te vergelijken viel met alles wat er tot dan toe bestond in het Nederlandstalige chanson. Critici en journalisten braken zich het  hoofd over deze man en slaagden er niet in, ondanks verwoede pogingen, om hem in een vakje te stoppen. Dat is vandaag en veertien albums later niet anders.   

Belcanto's muziek klinkt tijdloos en zo is ook zijn thematiek: hij is de zanger van liefde, lust en leed, de troubadour der gebroken harten, de apostel van de romantiek, onze enige, echte en waarachtige zanger van  het levenslied.

Op ontroerend consequente wijze verkondigt hij al 30 jaar lang zijn boodschap hetgeen hem een welhaast iconische status heeft opgeleverd. Waar hij in den beginne nog voor veel controverse zorgde, zijn de meningen ondertussen eensluidend geworden: Guido Belcanto is  een stroming op zich, hij is de belichaming van het levenslied.

Hoe dat er uit ziet (of beter: hoe dat klinkt), kan je binnenkort vaststellen aan de hand van een driedubbele cd. CD 1  werd tijdens de laatste tournees live opgenomen met zijn trouwe band het Broederschap en bevat veertien van zijn bekendste nummers die live vaak een volledig ander arrangement meekrijgen dan op plaat. CD 2 en CD 3 bevatten vijfendertig vergeten parels, demo’s en rariteiten waaronder vele onuitgebrachte songs. Een muzikale schatkamer zal haar deuren openen die zelfs de meest doorwinterde fans met verstomming zal slaan. In het bijgaande boekje loodst Guido de luisteraar zelf doorheen zijn fascinerend en verrassend songarchief dat terug gaat tot de vroege jaren ’70.

En natuurlijk wordt aan deze heuglijke gebeurtenis een zeer uitgebreide tournee gekoppeld die op 14/9/19 van start gaat, niet toevallig de release datum van deze CD.  De volledige tour vind je hierzo (klik).

Als single wordt de live versie van Op De Pechstrook van het Leven uitgebracht.

Begin deze zomer mocht Klara binnenkijken bij Belcanto. Die unieke inkijk kan u hieronder zien.

Foto: Peter Toirkens (via website Guido Belcanto).

12 augustus 2019
Marc Alenus