Drie dagen ‘blues for the people’ in Wespelaar

Natuurlijk, gratis bestaat niet en voor niets gaat alleen de zon nog op, maar volgend weekend kan u wel drie dagen lang – en zonder dat u dat één duit kost – genieten van een smakelijke mix van blues, bluesrock en southern rock. Meer nog: u mag zelfs uw eigen (plooi)stoeltje meebrengen.

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 augustus is de dorpskern van het Vlaams-Brabantse Wespelaar voor de zesendertigste keer het decor van Swing. Onder het motto ‘Blues for the people’ presenteert het festival, bestierd door een groep gepassioneerde, muziekminnende vrijwilligers, keer op keer een evenwichtige affiche met mooie namen uit binnen- en buitenland. Dat die jaarlijks wordt gesmaakt, bleek een paar maand geleden nog, toen de organisatoren hun inspanningen beloond zagen met een mooie bekroning: op de eerste uitreiking van de Belgian Blues Awards werd Swing Wespelaar uitgeroepen tot beste bluesfestival.

De Belgische bluesrockband The BluesBones bijt op vrijdagavond de spits af, zij worden gevolgd door de Amerikaan Monster Mike Welch en zijn landgenoten van Delta Generators.

Op zaterdagnamiddag is het “Hup! Holland Hup!” geblazen met eerst het beloftevolle No King, en daarna de Robbert Duijf Band, winnaar van de recentste European Blues Challenge. Vervolgens wacht de festivalgangers een ware Britse invasie met Alice Armstrong, The Zac Schulze Gang en King King, maar het laatste woord is op die tweede dag voor de soulvolle Amerikanen Stephen Hull en Dexter Allen.

Op zondag tekenen met Barwalker Louis en Joo Joo Eyeballs twee Belgische acts present. Die laatste band mag het zijpodium bestijgen omdat ze eind juni de eerste editie wonnen van Preach The Blues, de talentenwedstrijd van Swing. Verder is het die dag genieten geblazen met de soul en rock-n’-roll van Marlon Pichel, (mondharmonicavirtuoos) RJ Mischo & Franck Goldwasser, aanstormend talent Solomon Hicks en de veelvuldig bekroonde Dawn Tyler Watson, die de Ben Racine Band meebrengt. Levende legende Robben Ford sluit de driedaagse af.

Op vrijdag en zaterdag hoeft u na het laatste concert zelfs nog niet meteen naar huis te gaan, want Joris Stiers, de vaste blues-dj van de geweldige Hnita Jazz Club in Heist op den Berg, staat dan achter de draaitafels tijdens de afterparty.

Swing vindt plaats naast de kerk van Wespelaar, op kruipafstand van het station. Alle info vindt u op https://www.swingwespelaar.be/.

11 augustus 2024
Marc Goossens