Donder is Jong Jazztalent Gent 2019 (embargo 20u)

Elk jaar gaat Gent Jazz Festival op zoek naar een getalenteerde Belgische jazzband met een bijzonder en ambitieus project. Enkele voormalige winnaars van de nationale muziekwedstrijd Jong Jazztalent Gent zijn de intussen gevestigde waarden Robin Verheyen, BRZZVLL, De Beren Gieren en Steiger. Dit jaar gaat de titel Jong Jazztalent Gent naar Donder, een trio dat bestaat uit drummer Casper Van De Velde, bassist Stan Callewaert en pianist Harrison Steingueldoir.

De drie, van wie het project er werd uitgepikt door een professionele muziekjury, winnen daarmee een plaats op de affiche van Gent Jazz Festival 2020 én een geldsom van 10.000 euro om hun winnende project tegen volgende zomer uit te voeren.

Het project in kwestie omslaat een onderzoek van Donder en de Noorse harmoniumspeler Sigbjørn Apeland. Voor het trio is Apeland een goed voorbeeld van een muzikant die tot de internationale jazzscene wordt gerekend, ook al heeft hij weinig van doen met de elders zo dominante Amerikaanse jazztraditie. Zijn muzikale taal komt, net als die van andere Noorse jazzmuzikanten én in tegenstelling tot die van de meeste Belgische jazzmuzikanten, in hoofdzaak voort uit de eigen muziektraditie.

De vraag die Donder en Apeland zich stellen: hoe had de Belgische jazz vandaag geklonken, als werd vertrokken van – bijvoorbeeld – de Vlaamse polyfonie?

Het antwoord hoort u volgend jaar op Gent Jazz Festival.

6 juni 2019
Kevin Vergauwen