De Nieuwe Lichting 2017 is...

In de AB gaven de acht finalisten van De Nieuwe Lichting 2017 het beste van zichzelf, maar die korte shows van twee nummers hadden geen enkele invloed op het resultaat anders had de uitslag er totaal anders uit gezien.

Met Tamino kende de wedstrijd wel een terechte winnaar. De half Egyptische verloren zoon van Jeff Buckly betoverde met het beste eigen nummer van de hele set (Habibi) de volle AB en niemand kan de Arctic Monkeys zo verleidelijk laten klinken ook.

De twee andere laureaten, Kai Wén en The Lighthouse bakten er live heel wat minder van. Kai Wen zong gewoon vals en diepte een keer of twee te vaak de dooddoener "make soms noise" op. Zijn nummers klinken op de radio gelukkig wel zeer overtuigend.

The Lighthouse klonk vooral zoals het eerste deel van zijn naam: licht, als in "lichtvoetig". Ze haalden de beat uit 'No Scrubs' van TLC en hun eigen nummer kon ons ook niet echt overtuigen. Maar kijk, de vijfkoppige bromance uit Rotselaar overtuigde wel genoeg stemmers.

Onterechte verliezers waren A M A Z U M I, Black Leather Jacket en Ludoviq. De eerste overtuigde vooral al rappend, de tweede spreidden ouderwetse rock-'n-roll-fun tentoon en de derde had de meeste flair van allemaal en met de sitar een heel eigen geluid. Van deze drie gaan we zeker nog horen.

3 februari 2017
Marc Alenus