De 'Negative Capability' van Marianne Faithfull

Onlangs was ze nog te zien in ‘Het Uur van de Wolf’ op NPO2 in de docu over haar leven: ‘De Ballade Van Marianne’, maar Marianne Faitfull is nog niet uitgezongen. 2018 brengt een nieuwe plaat van de vrouw die in de jaren zestig meteen werd weggezet als eendagsvlieg, maar die nog altijd actief is.

In een interview met ‘Uncut’ vertelde ze dat haar nieuwe plaat ‘Negative Capability’ zal heten en uitkomen in de zomer van volgend jaar. Op de plaat staat een nummer dat ze schreef met Nick Cave en eentje dat ze samen schreef met Mark Lanegan over de aanslagen in Parijs.

De song die ze samen met Cave schreef, heet Gypsy Fairy Queen en wordt gezongen vanuit het standpunt van Puck uit ‘Midsummer Night’s Dream’. De song die ze met Lanegan schreef, heet They Come At Night en is gebaseerd op de theorie van Hal Willner die stelt dat elke zeventig jaar de nazi’s op een of andere manier reïncarneren.

Ook met Ed Harcourt schreef Faithfull een nummer (No Moon In Paris) en hij is ook op de plaat te horen net als Rob Ellis (PJ Harvey), Rob McEvoy en Aleks Angelov.

23 december 2017
Marc Alenus