De laatste performance van Ryuichi Sakamoto

Hij was al een aantal jaren ongeneeslijk ziek, maar toch wilde de maestro het ondermaanse niet verlaten zonder zijn muzikale testament nog een laatste keer op punt te zetten.

Liefhebbers van avant-garde muziek en avontuurlijke elektronica leerden de Japanner Ryuichi Sakamoto waarschijnlijk al kennen aan het eind van de jaren zeventig, toen hij nog lid was van het legendarische Yellow Magic Orchestra. Bij het grote publiek gebeurde dat met ‘Merry Christmas, Mr. Lawrence’, de film van de Japanse cineast Nagisa Ōshima uit 1983.

Sakamoto speelde niet alleen mee in de film, hij componeerde ook de soundtrack waarop enkele pareltjes stonden zoals het titelnummer en het bloedmooie Forbidden Colours. Later schreef hij ook de muziek voor onder meer ‘The Last Emperor’ en ‘The Revenant’.  

Sakamoto schreef niet alleen filmmuziek, hij bracht ook tal van soloplaten uit, waarop steeds vaker alleen hijzelf te horen was op piano, zijn geliefkoosde instrument.

In 2015 genas Sakamoto een eerste keer van kanker, maar door de zware behandelingen was zijn immuunsysteem verzwakt en besloot hij het intensieve toeren voortaan te laten voor wat het was. In 2021 werd hij opnieuw ziek, en toen duidelijk werd dat hij het deze keer niet ging halen, besloot hij toch nog één keer live te spelen.

De opnames vonden eind 2022 plaats, een paar maanden voor zijn overlijden in de lente van 2023. Een echt concert was het niet. Niet alleen was er geen publiek, de opnames werden ook gespreid over een aantal sessies in een voor hem vertrouwde omgeving, de NHK 509 Studio in Tokio.

Sakamoto speelde twintig nummers die het volgens hem verdienden in deze uitgepuurde vorm bewaard te blijven. Er zitten pianoversies bij van Yello Magic Orchestra-nummers, muziek van zijn soundtracks en composities van zijn soloplaten. Er is ook nooit eerder uitgegeven muziek bij, zoals for Jóhann, opgedragen aan de betreurde IJslandse componist Jóhann Jóhannson.

De livesessies werden gefilmd in zwart-wit door Sakamoto’s zoon Neo Sora. De bijhorende film ‘Ryuichi Sakamoto | Opus’ deed vorig jaar al de ronde van de filmfestivals, vanaf 9 augustus is ook het digitale album ‘Opus’ verkrijgbaar.

Op haar YouTube-kanaal geeft platenlabel Milan Records USA nu al een voorsmaakje van ‘Opus’, met de erg mooie single Tong Poo.

(c) foto: Neo Sora

https://www.youtube.com/watch?v=2OAhagMUWlI

21 juli 2024
Marc Goossens