De AB viert zijn veertigste verjaardag

De Ancienne Belgique (AB) blaast veertig kaarsjes uit en dat gaat niet onopgemerkt voorbij.

Ook wij plannen nog een special over de Ancienne Belgique, maar dat is voor later. Vandaag stelde de AB zelf zijn verjaardagsprogramma voor en dat in de vorm van een lijvig persdossier dat we in een paar lijnen voor u samenvatten.

Het feest gaat van start op 21 september wanneer verschillende Belgische labels de AB overnemen: op zaterdag zijn de toonaangevende DEEWEE (2ManyDjs) en Stroom (Nosedrip) uw gastheren, zij palmen respectievelijk de Grote Zaal en AB Club in. Op zondag volgt naar goede gewoonte Global Street Sounds, waar dit jaar het Brusselse label Rebel Up! enkele artiesten zal presenteren.

Op woensdag (25 september) geeft de Heer zijn zegen over het feestvarken in de Begijnhofkerk te Brussel. Daar vindt een kerkconcert plaats met Echo Collective plays Jóhann Jóhannssons ’12 Conversations’, Thilo Heinzmann en Martin Kohlstedt (solo). Ook later op het seizoen vinden nog kerkconcerten plaats in andere Brusselse godshuizen van Ethnic Heritage Ensemble uit Chicago en Le Mystère Des Voix Bulgares.

Op 13 oktober laat de AB enkele curatoren zich uitleven waaronde LeFto, Alia en Blu Samu x Martha Da’ro x Miss Angel en Black Flower en op 7 en 8 november vindt het nieuwe showcasefestival Fifty Fifty plaats onder curatele van o.a. Primavera, BRDCST en Best Kept Secret festival.

Op 12 december nodigt Whispering Sons enkele (internationale) vrienden uit en in het weekend van 9 en 10 mei staat Mark Lanegan aan het roer. Hijzelf zal 'Bubblegum' integraal live spelen.

Tot slot koppelt de AB aan verschillende van bovenstaande events ook andere kunstvormen en op 2 februari blikt de muziektempel terug op zijn eigen geschiedenis middels het beproefde concept van Belpop Bonanza.

Alles over dit leuke feestjaar vind je op de website van de AB.

Foto: Ancienne Belgique.

6 september 2019
Marc Alenus