daPremière: Woolvs - Earth

Het debuut zit eraan te komen.

De voorbije twee jaar bracht Woolvs onder de radar een aantal (soms exprimentele) ep's en singles uit, maar in het gezegende jaar 2020 greep Willem Malfliet zijn Woolvs bij de haren en trok ze de studio in om een resem nieuwe ideeën uit te werken. Het resultaat is Earth, een nieuwe single als aankondiging van een heus debuutalbum.

Doordat de leden van Woolvs ook allemaal actief zijn in andere bands als Bombataz, SCHNTZL en het An Pierlé Quartet klinkt de band redelijk ongrijpbaar.  Ze hebben nummers die als rafelige dekentjes kunnen verwarmen, prikkelen, en af en toe genadeloos scheuren. De muziek klinkt als de optelsom van de vijf unieke muzikale persoonlijkheden van Willem Malfliet (zang, gitaar) Soet Kempeneer (synthesizers), Ruben De Maesschalck (basgitaar), Casper Van De Velde (drums, backings) en Vitja Pauwels (gitaar, backings).

De bandleden delen wel een achtergrond in jazz en geïmproviseerde muziek. Met die vrijheid weven ze gezamenlijk songs rond de teksten van frontman muzikant/producer Willem Malfliet. Naast de zang neemt die ook de productie, opname en mix voor zijn rekening. Dit alles gebeurt met een onvervalste ‘do-it-yourself’-mentaliteit in hun werkruimte in muziekcentrum VOLTA.

De tekst van eerste single Earth vertelt een parallelverhaal over het vervagen van een vriendschap en een toxische relatie met de planeet, gebruikmakend van surrealistische humor om deze oprechte boodschap uit te balanceren. De miniatuurmens voelt zich soms te groot, het hoofd gevuld met vluchtige beelden. 

De muziek ontstond als een geïmproviseerde jam. Om dit karakter te behouden, werd Earth dan ook in één collectieve take opgenomen. De dub-invloed is onmiskenbaar en onweerstaanbaar, maar de zang van Malfliet klinkt eerder als die van Gregory Frateur dan als die van pakweg Scientist en er valt ook voor jazz-liefhebbers wat te snoepen in de grillige gitaarlijnen.

De video, die je hier in première kan bekijken, is onderdeel van de associatieve beeldenverzameling door Julie Van Kerckhoven bij 'Evening Planet', de debuut-lp van Woolvs die later dit voorjaar uitkomt.

12 februari 2021
Marc Alenus