daPremière: de nieuwe clip voor Lits Jumeaux van Pas de Deux

Winnen deed Pas de Deux niet, toen ze in 1983 deelnamen aan het Eurovisiesongfestival. Daarvoor was de band rond Walter Verdin te eigenzinnig. Maar… de band maakte wel een onvergetelijke indruk en morgen verschijnt er een 12” vinylplaat die nog eens bewijst dat de band meer was dan Rendez-Vous.

Op de 12 inch, staan drie nummers. Rendez-Vous is daar niet bij. Het nummer is dan wel het eerste nummer dat ooit gedraaid werd op Studio Brussel, maar Walter Verdin, Dett Peyskens en Hilde Van Roy hadden nog meer nummers, zoals al bleek uit het album ‘The Complete Collection’ van twee jaar geleden. Dat werd ook opgepikt door iemand bij GUCCI.

En zo werd Mani Meme door GUCCI uitgekozen als campagnelied voor hun Epilogue-collectie van oktober 2020. Daardoor werd deze vergeten parel uit de hoogdagen van de Belgische new wave meer dan drie miljoen keer beluisterd op YouTube. Een heuglijke gebeurdtenis die rechtstreeks leidde tot deze 12”.

Toen Mani Meme in 1983 uitkwam op single, werd voor de b-kant gekozen voor Cardiocleptomanie. Vreemd genoeg groeide deze minimalistische track uit tot de meest gestreamde en gedownloade track van Pas de Deux, mede doordat de track tien jaar geleden werd opgenomen op een aantal compilaties van electro uit de jaren ’80.

Als derde song voor de 12” koos Walter Verdin voor zijn lievelingsnummer Lits Jumeaux. Hij componeerde het al voor een theatervoorstelling in 1981 en is dus net als Mani Meme eigenlijk een cover (Mani Meme was eigenlijk een song van de groep Nota, waarvan Verdin lid was, maar die nooit een plaat uitbracht). Het is een soort optelrijmpje of litanie op de puls van een analoge synthesizer, een mooie evocatie van een typisch jarentachtig-gevoel: een futloze verveling en gevoel van nutteloosheid. Het perfecte corona-lied.

Voor Lits Jumeaux maakte Walter Verdin een nieuwe video van oude analoge video-opnames en wij mogen het resultaat in première met u delen!

18 februari 2021
Marc Alenus