daPremière - Big'n - Moonshine

De band duikelde voor de verjaardag van hun meest iconische album een oud cassettebandje op.

‘Discipline Through Sound 25’, zo heet de “nieuwe” release van Big’n, een noiserockband uit Chicago die in 1990 werd opgericht door zanger William Akins, gitarist Todd Johnson, bassist Mike Chartrand en drummer Brian Wnukowski. Later, in 2011, kwam Fred Popolo erbij als bassist.

Vijfentwintig jaar geleden brachten zij het album ‘Discipline Through Sound’ uit, een album waarvoor de band op de diensten van niemand minder dan Steve Albini kon rekenen. Nu brengt de band een dubbelalbum uit om de verjaardag van die plaat te vieren.

En daarvoor liet de band een oud cassettebandje restaureren, waarop een sticker ‘AmRep Demos” hing. Daarop ontdekte de band de demosessies van wat later het album zou worden. Het eerste nummer, dat erop ontdekt werd, was Moonshine. Ook Dry, El Diablo III, Lucky 57, Dying Breed, White Russian, Cuss en King of Mexico stonden erop.

Vijf van die nummers werden digitaal gerestaureerd en gemasterd vanuit de enige overgebleven bron. Deze versies leven samen met een prachtig geremasterde en opnieuw vormgegeven ‘Discipline Through Sound’, een split ep en twee outtakes de verjaardagseditie op die op 1 april 2022 wordt uitgebracht via het New Yorkse label Computer Students.

Deze uitgebreide heruitgave wordt geleverd met een enorme hoeveelheid nieuwe muzikale details die voor het eerst worden blootgelegd om van te smullen, waardoor dit klassieke album een nieuwe adem krijgt. Beluister de energieke, ruwe demoversie van Moonshine hier in première:

‘DTS 25’ is hier voor te bestellen.

3 februari 2022
Marc Alenus