Crow System haalt Zotte Morgen door de mangel

Debuutplaat 'Tidal' werd net uitgebracht.

Opmerkelijk: rock-/metalband Crow System komt pas elf jaar na de oprichting op de proppen met dat debuut. De band stond na een veelbelovende start in 2013 al op non-actief na een jaar vanwege een scheiding der wegen met de zanger.

Nog opmerkelijker: het album bevat met I Have My Demons (De Zotte Morgen) een opvallende heavy adaptatie van het legendarische kleinkunstnummer van Zjef Vanuytsel. De band wil het zelf geen cover noemen: “Het origineel valt wat ons betreft niet te overtreffen en een "Zotte Morgen op steroïden"-achtig metalcliché was ook niks voor ons. Dus namen we een aantal basisingrediënten en draaiden we daar een eigen doom/groove-versie mee in elkaar die – met de zegen van Zjefs erfgenamen – een plaatsje op 'Tidal' verdiende.”

Naast de adaptatie bevat de plaat acht eigen nummers, die de band omschrijft als "alternative rock/metal with a progressive edge": “Dat progressieve aspect zit hem eerder in rauwe eigenzinnige ritme- en structuurdetails à la Tool en niet in de full-on acrobatie die mensen vaak met prog associëren. We hebben qua vibe veel meer gemeen met pakweg Alice In Chains dan met Dream Theater.”

Het album is nu uit op Bandcamp en binnenkort op Spotify en cd.

 

15 juni 2024
Patrick Van Gestel