Clippremière TYTO - Jerks

Beppe Scardino duikt nog eens in zijn recente album. Wij mogen meeduiken en halen als eerste zijn nieuwe clip boven.

Scardino kennen wij als TYTO, de bariton saxofonist, bas klarinetsepeler en composist die a jaren een van de meest creatieve geesten is binnen de Italiaanse jazz-scene. Op zijn in oktober verschenen album ‘未来 MIRAI’ haalde hij nog eens alles uit zijn hoed, waaronder een paar samenwerkingen.

Zo zingt Adele Altro de tekst van het gevoelige Jerks. Nu ja, gevoelig, de track valt wel binnen met een overdosis elektronica, een overstuurde drumcomputer en eclectische synthschichten. Het is pas na anderhalve minuut dat de sax van Scardino de gemoederen bedaard krijgt. En elke “jerk” die Altro uit haar keel perst, klinkt lekker giftig, zelfs als de song overgaat in een soort walsje.

de verbluffende, dromerige videoclip voor de single is volledig gemaakt door artiest en animator Alessandro Gaspari. Die zegt over zijn werk: “Er was geen verhaal te vertellen, geen bijschriften of een moraal om uit te leggen: alles wat je ziet is een dromerige metafoor die ik het publiek wil laten ervaren, en die alleen dient als begeleiding en luistergids voor het lied.

De obsessie die wordt gepresenteerd door de teksten, muziek en beelden is het steunpunt van alles: het kan worden beschouwd als een vertekend beeld van bijvoorbeeld het eigen belang. De ondersteunende, verontrustende beelden zorgen voor de juiste verbinding tussen de punten, zonder dat de ene de overhand krijgt op de andere.

 

7 december 2022
Marc Alenus