Clippremière - Iguana Death Cult - Pushermen

Nog een nummer dat de oorsprong vond tijdens de pandemie.

Het Rotterdamse Iguana Death Cult werd bekend met duizelingwekkende, keiharde garagepunk en van acid doordrenkte psychedelica. Toen de pandemie toesloeg, mensen elkaar gingen wantrouwen en het veiligheidsgevoel verdampte, vonden de boezemvrienden elkaar nog meer dan daarvoor. Samen muziek maken werd een therapie en zo groeide het vijftal uit tot een band die invloeden van postpunk, krautrock, new wave, soul en disco in de muziek implementeert.

Eindelijk komt er nu een vervolg op ‘Nude Casino’, de tweede plaat die verscheen in 2019. Sensory Overload was al een eerste voorbode van ‘Echo Palace’, dat derde album, en nu is er ook Pushermen, waarvan wij de clip als eerste mogen voorstellen.  

Frontman Jeroen Reek over de nieuwe single: "Dit was echt zo’n nummer dat gewoon voor je ogen ontstaat vanuit je gevoel. Tijdens de lockdown zaten we lekker met de gitaar op de schoot aan mijn keukentafel te mopperen over wappies, mondkapjes, schapen, fascisten, racisten en satanisten. Ook ging het over de groeiende verdeeldheid die we niet alleen zagen in de (sociale) media maar ook in onze eigen sociale kringen. Iemand grapte dat we beter met de band konden kappen en in vaccin-business konden gaan, en daar was ons refrein. Een refrein wat op een wat serieuzer noot eindigt, namelijk dat we geen slachtoffers van onze tijd willen worden. Ik heb de tekst ambigue gehouden zodat de luisteraar niet precies door heeft aan welke kant de verteller staat. Einde van de dag zijn we allemaal gewoon mensen die een ander leven leiden."

Over de nieuwe clip heeft hij dit te zeggen: "Pushermen… Het klinkt een beetje als een actiefilm, toch? Helaas kwamen we een paar miljoen tekort, dus kwam Hache op het idee om een castingvideo te maken voor een fictiefilm genaamd: "Pushermen.' De scènes die we speelden zijn losjes gebaseerd op de film 'Superfly'. Als je het weet, weet je het.”

‘Echo Palace’ verschijnt op 12 mei via Innovative Leisure. De band speelt bij ons in Trix op 10 juni. In Nederland kan je de band zien in Rotown (Rotterdam) op 6 mei, op 12 mei in Merleyn (Nijmegen) in Ekko (Utrecht) op 20 mei, in Vera (Groningen) op 26 mei.

15 maart 2023
Marc Alenus