Bryan Ferry geeft – letterlijk – beste van zichzelf met nieuwe boxset

“Onze gitarist vijftig jaar actief in de muziek? Ha, ik dus ook”, moet hij gedacht hebben.

Eerder deze week meldden we nog dat Roxy Music-gitarist Phil Manzanera zijn solowerk van de afgelopen halve eeuw in de kijker zal zetten, met een nog te verschijnen elfdelige box. Een paar dagen later doet zijn frontman net hetzelfde en kondigt hij ‘Retrospective: Selected Recordings 1973-2023’ aan.

Hoewel het werk van Manzanera tijdens de Roxy Music-jaren altijd een beetje onderbelicht is gebleven, was zanger en componist Bryan Ferry op datzelfde moment solo haast even succesvol als de band. In de box van Ferry zitten echter niet alle soloplaten netjes op een rij, zoals de titel al aangeeft wil ‘Retrospective: Selected Recordings 1973-2023’ vooral de veelzijdigheid van de artiest weergeven én tegelijkertijd zijn beste werk bundelen.

Ook de titels van de vijf schijfjes spreken min of meer voor zich: ‘The Best Of Bryan Ferry’, ‘Compositions’ (het minder bekende werk), ‘Interpretations’ (covers van andere artiesten), ‘The Bryan Ferry Orchestra’ (het retrojazzensemble dat instrumentale, door Ferry zelf gearrangeerde versies bracht van solowerk en Roxy Music-songs) en ‘Rare And Unreleased’.

‘Retrospective: Selected Recordings 1973-2023’ verschijnt op 25 oktober op cd, vinyl en digitaal, met of zonder extraatjes, gaande van de los te verkrijgen, twintig nummers tellende ‘Best Of’ tot de ‘all-in’ doos met vijf cd’s, een blauwe en een groene (half speed master) vinylplaat, een gesigneerde print en een "schoon boekske" met stijlvolle foto’s.  

3 augustus 2024
Marc Goossens