Brian Eno kondigt soloalbum aan

Hij trekt nog eens aan de alarmbel.

Brian Eno heeft een nieuwe soloalbum, ‘Foreverandevernomore’ aangekondigd. De plaat arriveert op 14 oktober via Verve/UMC. Als voorproefje deelde hij de eerste single There Were Bells, een emotioneel commentaar op de wereldwijde klimaatnoodsituatie.

‘Foreverandevernomore’ zal tien tracks tellen en werd opgenomen in Eno's studio in West-Londen. Het is het eerste album waarop zijn zang te horen is op de meeste nummers sinds ‘Another Day on Earth’ uit 2005. Eno produceerde het zelf met bijdragen van Leo Abrahams, Roger Eno, Peter Chilvers, Clodagh Simonds, Cecily Eno, Darla Eno en Jon Hopkins.

"Net als iedereen - behalve blijkbaar de meeste regeringen van de wereld - heb ik nagedacht over onze onzekere toekomst, en deze muziek is voortgekomen uit die gedachten", zei Eno in een verklaring over het nieuwe album. “Misschien is het juister om te zeggen dat ik er een gevoel over heb… en de muziek is voortgekomen uit de gevoelens. Degenen onder ons die die gevoelens delen, zijn zich ervan bewust dat de wereld in een supersnel tempo verandert en dat grote delen ervan voor altijd verdwijnen ... vandaar de albumtitel.

Hij vervolgde: “Dit zijn geen propagandaliedjes om je te vertellen wat je moet geloven en hoe je moet handelen. In plaats daarvan zijn ze mijn eigen verkenning van mijn eigen gevoelens. De hoop is dat ze jou, de luisteraar, zullen uitnodigen om die ervaringen en verkenningen te delen.”

There Were Bells – en Garden of Stars - werd geschreven door Eno voor een optreden in augustus 2021 met zijn broer Roger op de Akropolis in Athene, Griekenland, waar hij voor het eerst in elf jaar live optrad. Terwijl Eno treurig zong over "stormen en overstromingen van bloed van menselijk leven", woedden bosbranden. Eno herinnerde zich: "Hier zijn we op de geboorteplaats van de westerse beschaving en waarschijnlijk getuige van het einde ervan."

Het nummer is ook vandaag dus nog relevant, misschien wel meer dan ooit:

 

29 juli 2022
Marc Alenus