Boris Van den Eynden (Borokov Borokov)legt solo-ei

Op vrijdag 5 maart presenteerde Rotkat Records ‘Never Not Ever Not Ok’, een micro-album van Lorie Bevins.

Lorie Bevins is het pseudoniem van multi-noninstrumentalist Boris Van den Eynden. Terwijl sommigen Van den Eynden misschien kennen van Antwerpse bands als Borokov Borokov, CUNTST of Laat Maar, maakt Lorie Bevins nummers die niet in het meer dansgerichte, kakofonische of afwezige repertoire van de eerder genoemde formaties passen.

Na de ontbinding van wat ooit 'het livemuziekcircuit' werd genoemd en de ernstige verwonding van een essentieel lichaamsdeel, bracht Van den Eynden (zijn) slapeloze nachten door met het schrijven van liedjes in de hartsfeer en het genereren van verkwikkende melodieën – elk nummer op ‘Never Not Ever Not Ok’ (en het aanstaande ‘The Valley of Despair is a Mountain of Joy, Upside Down’) werd geschreven in de tijdsspanne van één nacht, in de periode tussen zonsondergang en zonsopgang. De eerste vier verzamelde hij op deze ep waarvan Kafé Canaalzicht de eerste single is.

Mijn slapeloosheid stelde me in staat om mezelf te behandelen zoals Bresson zijn acteurs behandelde", zegt Bevins. "Ik herinner me dat ik Bressons ‘Notes on Cinematography’ las waarin hij onder meer reflecteert op 'automatisme(n)': 'Nine-tenths of our movements obey habit and automatism. It is anti-nature to subordinate them to will and to thought. [... ] Models who have become automatic (everything weighed, measured, timed, repeated ten, twenty times) and are then dropped in the middle of events - their relations with the objects and persons around them will be right, because they will not be thought.' Er gebeurt iets als de nacht ten einde loopt en de zon opkomt. Je bent moe en de beslissingen die je neemt, zijn het gevolg van automatismen, zijn niet het resultaat van denkprocessen en hebben de neiging om visceraal en intuïtief te zijn. Als zodanig is dat wat je maakt de uitdrukking van een paradox: je krijgt een track die zowel 100% onpersoonlijk als 100% persoonlijk is - een wiskundige onmogelijkheid.

Deze verzameling van vier nummers gaat aan het album ‘The Valley of Despair is a Mountain of Joy, Upside Down’ vooraf.

7 maart 2021
Marc Alenus