Boris en Uniform slaan handen in elkaar

Toen ze in 2019 samen op Amerikaanse tournee vertrokken, leek het nog een vreemde combinatie.

Maar zowel Boris als Uniform houden van grote, opgeblazen riffs, hoewel Boris' rockheroïek en monolithische sludge toch een andere energie oproept dan Uniforms mechanische en elektronische muziek. 

Toen Boris Uniform uitnodigde om samen te werken aan een nieuwe versie van hun klassieker Akuma No Uta als toegift tijdens de tour, bleek er een duidelijke chemie aanwezig. Het idee van een gezamenlijk album ontstond en de bands brachten het volgende jaar door met het uitwisselen van ideeën en opnames vanuit de thuisstudio's totdat Boris en Uniform een album hadden dat de wilde kracht van de live optredens vastlegde.

Het resultaat, dat de naam 'Bright New Disease' meekreeg, verschijnt via Sacred Bones Records op 16 juni 2023. Het album opent met eerste single You Are The Beginning, een wild om zich heen schoppende thrash-banger, afkomstig uit het Boris-kamp. Het was het eerste stuk dat de band componeerde op de eerste dag van de studiosessie in juli 2020.

Zoals de titel van dat nummer insinueert, werd het geschreven met het idee om hiermee het album te openen en hopelijk ooit ook een show. "Op dat moment wisten we niet wanneer we weer concerten zouden kunnen geven", zegt Boris' Atsuo, "En onze wens werd direct het nummer." 

De onzekerheid en angst van de eerste maanden van de pandemie voedden 'Bright New Disease' en You Are The Beginning zet de toon perfect met venijnige rifs, snauwende zang, en dubbele drumsalvo's met dank aan Atsuo en Uniform-drummer Mike Sharp. Wij zijn alvast fan. 

7 mei 2023
Bert Gysemans