Black Lives Matter, ook voor Nid & Sancy

In 2018 componeerden Nid & Sancy de muziek voor ‘White People’s Problems’, een theaterstuk van Benny Claessens. Anno juni 2020 is die muziek hyperactueel.

In een persbericht laten Nid & Sancy weten dat ze zich destijds afvroegen waarom ze racisme hun probleem zouden maken. Ze hadden er uiteraard zelf nooit mee te maken gehad.

Na wat onderzoek bleek echter al snel dat er veel gekleurde en zwarte mensen zijn die zich de luxe kunnen permitteren om niet met de kwestie van “huidskleur” bezig te zijn. Ze worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van een andere huidskleur net zoals arme mensen elke dag geconfronteerd worden met de gevolgen van een gebrek aan voldoende geld.

Volgens het duo is racisme, net als armoede een essentieel onderdeel van DNA van een op hebzucht gebaseerde, kapitalistische maatschappij. We hebben nood aan een nieuwe maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, duurzaamheid en liefde in de plaats van een die steunt op hebzucht, macht en ongelijkheid.

Om die boodschap te verspreiden en duidelijk stelling te nemen tegen racisme, deelt de band de muziek van ‘White People’s Problems’ nu gratis aan.

7 juni 2020
Marc Alenus