Bij de eerste namen voor Ombra 2023 is ook een Vlaamse band

Mochten we u vragen om op bovenstaande affiche de Vlaamse band te ontdekken, zouden enkel diegenen die De Dikke Delvaux uit het hoofd hebben geleerd, misschien een punt scoren.

Het is op bladzijde 87 van dat boek dat de naam Linear Movement genoemd wordt. Het onderwerp van dat verhaal uit de rijke Belpopgeschiedenis gaat over Minimal Wave en hoe drie Belgische bands op de gerenommeerde verzamelaar ‘The Minimal Wave Tapes’ (2010, uitgebracht bij Stones Throw) terechtkwamen, een album samengesteld door de New Yorkse dj Veronica Vasicka die werkte bij East Village Radio.

Naast Linear Movement staan ook Bene Gesserit en Somnambulist op de plaat. Tijdgenoten die niet op de plaat staan, maar ook in de smaak vielen van Vasicka waren Absolute Body Control, Pas De Deux, Polyphonic Size, The Neon Judgement en Elisa Waut.

Bezieler van Linear Movement was Peter Bonne aka Chrismar Chayell/ Chayell Zen, een naam die in kringen van liefhebbers van het genre wel bekend is. Hij was immers ook actief bij A Split-Second, Autumn, Low class, The Serious Five en Twilight Ritual.

Met deze laatste band stond Bonne vorig jaar ook al op het Ombrafestival. Het was daar dat de organisatoren hem vroegen om dit jaar langs te komen met Linear Movement. Geen sinecure, want de zangeres op het bekendste nummer van de band, Lieve Van Steerteghem, is al jaren niet meer actief binnen de muziekwereld. Ze werkt al sinds haar afstuderen als onderwijzeres. In haar klas hangen de leerlingen ook aan haar lippen, maar toch liet ze zich overhalen en zo krijgt een muzikaal verhaal dat startte in 1982, meer dan veertig jaar later toch een vervolg.

Wie er getuige van wil zijn, plant dus best een citytripje naar Barcelona op 1, 2 en 3 december 2023, want daar en dan vindt het Ombrafestival plaats.

 

29 juli 2023
Marc Alenus