Alpha Whale geeft er (voorlopig) de brui aan

Alpha Whale, de Gentse psych band met West-Vlaamse roots, gaf vandaag te kennen een pauze in te lassen. Voor hun laatste optreden zakken ze dit weekend af naar Muziekclub De Zwerver, alwaar ze een afscheidsconcert spelen samen met het uit L.A. afkomstige Levitation Room.

Als reden voor deze plotse onderbreking geeft de band aan dat andere projecten en vooral het leven zelf nu voorrang krijgen. Zanger en gitarist Jan heeft het erg druk met zijn fashion fotobedrijf Jan & Jorre. Drummer Bert zal ook volgend seizoen te zien zijn als redacteur en tv-gezicht bij De Ideale Wereld. Gitarist Bart gaat een tapelabel beginnen, waarvan een eerste release - in samenwerking met Nathan Roche (Le Villejuif Underground) - in de steigers ligt. En ook bassist Jonas blijft in de muziekwereld en start met Feles Music een boekingskantoor met oa. The Tubs, Tubelight en Budget Trash in hun portemonnee.

Alpha Whale mag tijdens hun zesjarige bestaan best wel trots zijn op hun track record. Zo stonden ze maar liefst twee keer in de Botanique, mochten ze de podia trotseren op Eindhoven Psych Lab, Microfestival, Boomtown, Karma Hotel, Leffingeleuren, Incubate, Rock Zerkegem, Charlatan en de Cactus Club. Maar hun mooiste herinnering speelde zich af tijdens hun Zwitserse clubtour in 2016:

In Grenoble stonden we plots als headliner in een bomvolle zaal. Blijkbaar draaiden ze daar zeer vaak Alpha Whale op de studentenradio’s. We moesten verplicht twee bisrondes doen en iedereen zong en danste als gekken. Daarbovenop mochten we overnachten in een luxe Spa hotel en kregen we een vip behandeling. Behoorlijk absurd allemaal.”

Of ze Alpha Whale nog terug op de rails krijgen kunnen ze voorlopig niet kwijt. “De toekomst zal het uitwijzen”. Wie de band voor de laatste keer aan het werk wil zien, kan dus terecht in Leffinge dit weekend. Tickets voor de show met Levitation Room kosten zes euro en zijn te koop via deze link.

15 mei 2018
Joris Roobroeck