25 jaar geleden op Pukkelpop, nu ook op het internet: The God Machine

Er zijn van die bands die een kort leven beschoren zijn, maar die een onwezenlijke invloed nalieten. The God Machine is er zo één; ook vandaag nog bejubeld door bands als Mogwai als een Groot Voorbeeld. 

Robin Proper-Sheppard toert en treurt al twintig jaar de wereld rond onder het pseudoniem Sophia, maar begin jaren negentig maakte hij samen met drummer Ron Austin en bassist Jimmy Fernandez twee platen die ook vandaag nog regelmatig in lijstjes opduiken. In 1993 blies 'Scenes From The Second Storey' ons van de sokken. Een jaar later werd opvolger 'One Last Laugh In A Place Of Dying' de muzikale erfenis van de band, nadat Fernandez eerder dat jaar door een hersentumor werd geveld.

The God Machine speelde in 1993 drie keer in België: in de VK, op Dour en op Pukkelpop. Ruim vijfentwintig jaar na datum dook deze week op het internet een video van dat Pukkelpopoptreden op. Een heuse trip down memory lane, toen Pukkelpop slechts één dag duurde en dat jaar voor het eerst een bescheiden tweede podium kreeg. De band mocht op 28 augustus om halfelf 's ochtends (!) het hoofdpodium doen stomen. Geniet even mee (na de vier minuten intro-tape met keelzingendeTibetaanse monniken...)

18 december 2018
Christophe Demunter