Zingem Beeft - Een Belgische bloemlezing

CC De Griffel , 6 november 2021

Zingem Beeft  - Een Belgische bloemlezing

Zingem lijkt niet meteen de meest sexy of coole locatie om een metalfestival te houden, maar in het verleden passeerde hier al wel eens de finale van de Wacken Metal Battle. De fans van het zwaardere genre kunnen de naam dus maar beter markeren. 'Zingem Beeft' was ondertussen aan de vijfde jaargang toe, de geannuleerde editie van 2020 meegeteld. Omdat die niet kon doorgaan, kregen wij zowaar een extra band te zien. Een genereus aanbod van de organisatie, die voor een kleine bijdrage een fijne bloemlezing wist te brengen van wat er zoal leeft in "hard" België.

Of het nu gaat om de jonge garde van Our Common Sense, die met posthardcore/stoner de nekspieren van de bezoekers een eerste keer deden werken, om de furieuze metalcore van Temptations For The Weak, waarbij frontman Jadran Beauprez een hoofrol opeiste, of om de doommetal van het collectief Splendidula, die er ons nogmaals aan herinnerden wat voor een geweldig album zij begin dit jaar uitbrachten, het zijn allemaal helden. 

Het Waals-Italiaans-Brusselse Komah hebben ook al enkele jaren op de teller en wisten Pro-Pain-drummer Jonas Sanders achter de kit te krijgen. Maar ook bassist Nicholas Brynin moest niet onderdoen. De vrolijke, acrobatische bassist deed in 2019 nog mee in de Waalse versie van 'The Voice'. Hun groovy metal zorgde voor een eerste volksbeweging in de zaal, maar naar het einde van de set toe, werd het truucje een beetje eentonig.

Het Gentse Fire Down Below is gestaag de fanbasis aan het uitbreiden. Vorige week nog aan het werk op Desertfest Ghent en eind deze maand in Keulen voor het Europees Ripple Music-feestje. De passage in Zingem ging dus zeker niet onopgemerkt voorbij. Het viertal wist met stonerrock de meute zowaar aan het dansen te krijgen. Of het nu metallo's zijn dan wel woestijnliefhebbers, ze draaien er de hand niet meer voor om en zijn zonder meer klaar voor een volgende stap.

Afsluiter Thurisaz heeft als Belgische undergroundband een meer dan respectabele reputatie opgebouwd. Feast Of Fools, Alcatraz, Waregem Metal Days, volgend jaar op Graspop,... op ieder festival weten ze zich wel te verzekeren van een plek. En dat wil wel wat zeggen. De band uit Wervik wist met atmosferische doom- en black metal het publiek naar een metalhoogtepunt te brengen. Zingem beefde zowaar.

En de volgende ochtend kon de organisatie van 'Zingem Beeft' aankondigen er in 2022 nogmaals een spreekwoordelijke lap op te geven.

Zingem Beeft! - 6/11/2021

Foto's: Bert Gysemans

9 november 2021
Bert Gysemans