Woo Hah! 2016 - Schoolboy Q - Niet meer dan vervanger

, 2 juli 2018

Schoolboy Q had de ondankbare taak om Future te vervangen op het Woo Hah! Festival. Voor de ene goed nieuws, voor de ander dan weer een reden om andere oorden op te zoeken. Wij bleven wel koppig staan en wisten achteraf niet of dat echt zo’n goed idee was.

Het blijft dubbel natuurlijk. De headliner van een festival moeten vervangen terwijl je tegen de jetlag vecht en een spetterende show moet geven met achter je een dj die je van haar noch pluim kent. Schoolboy Q deed een verdienstelijke poging, maar kon niet helemaal overtuigen.

Het siert hem wel dat hij echt zijn best deed en het publiek een setlist opdiende waar weinig over te klagen viel. Voor hetzelfde geld - en wie zou hem dat uiteindelijk kwalijk genomen hebben – stelde hij zijn nieuwe album voor; een album dat binnen enkele weken in de rekken ligt en nog niemand gehoord heeft. Waar dient een tour anders voor? Behalve That Part bleef het echter bij de hits uit het verleden. Waarvoor dank.

En hits heeft hij bij de vleet. Het was aangenaam om nummers als Hands On The Weel, Man Of The Year of Collard Green nog eens te horen. Maar echt losbreken deed het publiek vooralsnog niet. Één van de redenen daarvoor zou de beroerde conditie van Schoolboy Q kunnen zijn. Jarenlang het groene kruid inhaleren en de ene barbecue na de andere afschuimen in LA doet de conditie en de bijhorende vetpens namelijk geen goed, getuige de vele momenten waarop Q buiten adem dreigde te raken. Tien seconden rondspringen was soms al voldoende.

Maar ook zijn stem klonk niet altijd zoals we van hem gewend zijn. Zou dat met die jetlag te maken hebben gehad waarover hij het tijdens het optreden constant had? Of ging het er backstage al te stevig aan toe? Tijdens het optreden van A$AP Ferg kregen we al een blik te zien van hoe gezellig het daar moet geweest zijn, toen Young Thug, Tyler The Creator, Vic Mensa, Schoolboy Q en A$AP Rocky – hoe kwam die daar plotseling terecht? – mee het podium op sprongen. Je zou voor minder van het paadje gaan met zo’n bonte bende en gratis drank achter de schermen.

En dan dat constante gezeur over zijn dj, een blanke twintiger met stretchen in de oren, die in allerijl werd ingeschakeld om zijn nummers op te leggen. Dat laatste mag u letterlijk nemen, want het waren gewoon de nummers zoals ze op plaat te horen zijn, met de stem van Schoolboy Q er nog steeds op. Hij drukte dus eigenlijk gewoon op de play-knop, maar zelfs dat leek hij volgens zijn frontman niet goed te doen. Reken daarbij dat Q er ons tot viermaal toe aan herinnerde dat daar normaal Future had moeten staan en we overwogen even om naar de trap-dj te gaan luisteren op de parking. Grapje natuurlijk, zo gek waren we ook weer niet.

Was Schoolboy Q dan het slechtste dat we gezien hebben op Woo Hah!? Helemaal niet. Vic Mensa, die andere vervanger, was ver-schrik-ke-lijk! En diens tour begint volgende week! Was Schoolboy Q een waardige vervanger voor Future? Als naam wel, qua performance niet. Maar hij had een geldig excuus: hij kwam immers totaal onvoorbereid het podium opgesloft. En ook de organisatie was niet schuldig. We spreken graag nog eens af wanneer die nieuwe plaat in de rekken ligt. En wanneer Q enkele maanden in de fitnessruimte heeft vertoefd.

5 juli 2016
Joris Roobroeck