Whispering Sons - Limburgs talent zegeviert in Gent

NEST, 19 september 2017

Het was alweer even geleden dat we nog eens een concertavond, georganiseerd door Democrazy bijwoonden, maar nu hadden we geen geldig excuus om afwezig te blijven. Op het podium van NEST, één van de tijdelijke invullingen van de voormalige stadsbibliotheek van Gent, stonden die avond immers twee beloftevolle, Limburgse postpunkbands geprogrammeerd: Fornet en Whispering Sons.

In het geval van Fornet betrof het onze eerste live kennismaking; en die smaakte alvast naar meer. Dit vijftal uit Bree bracht net een eerste ep uit via Sentimental Records, het label van Fenne Kuppens en Kobe Lijnen (twee groepsleden van Whispering Sons) en bewees vanavond dat eigenzinnige, tegendraadse gitaarwave annex postpunk langer dan één song boeiend kan blijven om naar te kijken en te luisteren. We houden hen in de gaten.

De meest recente Rock Rally-winnaars, het uit Houthalen afkomstige maar al een tijdje naar Brussel verkaste Whispering Sons, volgen we al langer dan vandaag. We kunnen dan ook met een gerust hart zeggen dat de evolutie, die deze groep heeft doorgemaakt sedert we hen voor het eerst aan het werk zagen, zonder meer een positieve is. Bij elk optreden dat we zien lijken ze alweer gegroeid te zijn en meer zelfvertrouwen uit te stralen.

Dat springt het meest in het oog bij zangeres Fenne Kuppens, een in real life eerder schuchter meisje, dat zich op het podium ontpopt tot een frontvrouw om u tegen te zeggen. Ze leeft zich volledig in de donkere muziek en dito teksten in, haar danspasjes werken aanstekelijk en haar diepe stem intrigeert. Het eigen geluid van de groep, duidelijk geworteld in jarentachtig-cold wave, maar tegelijk erg volwassen en verfrissend klinkend, is tevens de verdienste van gitarist Kobe Lijnen, bassist Tuur Vandeborne, toetsenman Sander Hermans en drummer Sander Pelsmaekers

Whispering Sons is momenteel reeds aan haar tweede, Europese mini-tournee toe met gelukkig ook nog enkele haltes in eigen land. In NEST stonden nog slechts twee songs uit debuut-ep ‘Endless party’ op de setlist: het deprimerende Insights en de dansbare single Wall. Voorts hoorden we sterke nummers als White Noise, Performance en Strange Identities, maar ook een groot aandeel vooralsnog onuitgegeven werk (waaronder zowaar twee livepremières bij wijze van bisnummer!) dat ons meer dan eens bij het nekvel greep en tegelijk geruststelde: deze groep wacht nog een mooie muzikale toekomst, als ze meeslepende en intense shows zoals die in Gent blijven neerzetten.

20 september 2017
Jan Vael