'Weird Al' Yankovic - Zo slecht nog niet

013, 19 februari 2023

'Weird Al' Yankovic - Zo slecht nog niet

De aarde is flink gevuld met mensen die het leven even iets te serieus nemen. In de 013 stonden twee heren op het programma die daar totaal geen last van hebben. De één met een stand-up-comedy-act en de andere met muziek. Op een carnavalsavond als deze was dat een goede combi.

Emo Philips mocht de avond inzetten. Diens typetje is een lichtelijk verwarde, nerveuze man met een unieke falsettostem. De humor heeft een donker randje, waarmee hij verschillende doelgroepen te kakken zet. In de show komen diverse tafereeltjes voorbij. Beginnen deden ze beschaafd maar ze eindigden steevast met een onverwachte twist. In geen tiijd lag de hele zaal plat van het lachen. Het was duidelijk een goede keuze om deze man mee te nemen op de tour, want hoe kun je beter een show ondergaan dan met een brede glimlach op je gezicht.

De zaal was gevuld met stoelen en ook de band installeerde zich op krukken op het podium. Het was dus al snel duidelijk dat dit geen doorsnee “Weird Al” Yankovic-show zou worden. Maar wat heet normaal in het leven van "Weird Al". Neem nu de recent uitgekomen “biografische” film (waarin hij wordt gespeeld door Daniel Radcliffe), die uiteraard een parodie is op de films over Queen en Elton John. Parodieën is waar deze man groot door is geworden met successen als Amish Paradise, Smells Like Nirvana en White & Nerdy tot gevolg. De originele muziek werd dan voorzien van geheel eigen teksten.

Tijdens deze tour staan de meer onbekende, originele songs centraal. De parodieën haalden de set niet, maar desondanks was de zaal toch volledig uitverkocht. Lame Claim To Fame opende de avond. De titel geeft al aan dat hij hierin de link legt met een aantal celebrities. Palindromen - tekst die je van voor naar achter en omgekeerd kan lezen en die toch hetzelfde blijft - waren het onderwerp van het volgende nummer: “Was it a car or a cat i saw” en “ A Toyota ‘s a Toyota". Doordat de teksten geen enkele logica bevatten, gaf het geheel een poëtische indruk en dus werd het een nummer in de stijl van Bob Dylan. “Het is al halverwege februari. Jullie zullen je wel afvragen: wanneer gaat hij die kersthit spelen?” stelde hij de vraag in onze plaats. Het antwoord kwam er met The Night Santa Went Crazy, zijn kijk op het kerstverhaal. Maar hoewel de teksten compleet willekeurig zijn, kloppen de songs muzikaal gezien toch perfect.

Vanuit een duidelijk zeer brede muziekkennis voerde de band een diversiteit aan stijlen op zonder dit vreemd te laten klinken binnen de set. Van de kersthit naar de loungeversie van Dare To Be Stupid, het nummer waarmee Al de band leerde kennen, leek niet eens onlogisch. Sindsdien is het gezelschap naar eigen zeggen onafscheidelijk. Vervolgens werd er overgeschakeld naar rocksong Young, Dumb & Ugly. Voor deze nummers pakte hij het hem typerende instrument de accordeon erbij, hetgeen op luid applaus werd onthaald.

Heel wat artiesten schrijven liedjes over de problemen in de wereld: armoede, oorlog en mentale problemen. "Weird Al" doet dat ook. Met First World Problems kaart hij het niet kunnen skippen van reclames op tv aan wanneer je een live uitzending aan het kijken bent, hoe de schoonmaker net de badkamer aan het poetsen is, als jij op het punt staat om te douchen en dat je een onding moet toevoegen aan je bestelling om verzendkosten te voorkomen.

Aan het begin van de toegift vroeg hij het publiek een nummer te kiezen om te spelen. Dat werd uiteindelijk Born To Be Wild van Steppenwolf. Hierna besloot hij om ons toch te geven wat we eigenlijk allemaal wilden: een korte medley van de bekendste parodieën met naast de eerder genoemde klassiekers ook nog Word en Crimes Yoda. Helaas bleef het maar bij een paar zinnen van elk nummer en werden ze eveneens gespeeld in een loungeuitvoering, zoals hij op voorhand ook had aangegeven.

Dat "Weird Al" goed overweg kan met woorden, was eerder al duidelijk, maar we hadden niet verwacht dat hij ook een uitstekend zanger is, misschien wel omdat dat talent verscholen gaat onder een dikke laag humor. Met die grote bos krullen en het zomerse bloemenhemdje kan je hem ook moeilijk altijd serieus nemen, hetgeen toch een beetje onterecht is gezien de aanwezige hoeveelheid talent.

"Weird Al" Yankovic @ 013 - 19/2/2023

21 februari 2023
Jordi Rijnders