Vonnis - In vette letters bij te schrijven

Kinky Star, 17 juli 2017

We mogen Dour dan nog wel in de kuiten voelen, de Gentse Feesten zijn intussen op kruissnelheid gekomen. Hoog tijd dus om ons in het Gentse feestgewoel te storten. Als vanouds programmeert Kinky Star (dit jaar twintig kaarsjes uitgeblazen!) elke avond en nacht drie bands. Vonnis mocht maandagavond dag 4 van de Kinky Star-Feesten op gang trekken, maar het werd geenszins een vrijblijvend opwarmertje.

Mike Keirsbilck krijgt wellicht dagelijks tientallen demo's in de brievenbus, maar de man achter het Consouling Sounds-label slaagt er telkens weer in het kaf van het koren te scheiden en die bands eruit te pikken die naadloos aansluiten bij de filosofie van zijn levenswerk. Eerder dit jaar zette Consouling Sounds de schouders onder de Gentse band Vonnis. De debuutrelease was op zijn minst gezegd origineel (geen echte fysieke release maar een doos met vier nagels en een downloadcode) maar live bewezen ze in de Kinky Star de ‘Box Of Nails’-gimmick te overstijgen.

In een volgepropte Kinky Star hoorden we aanvankelijk gitzwarte doch doordeweekse metal. Gaandeweg sloeg de zanger van de band de zaal in de ban. Je kunt zijn performance bezwaarlijk een podiumprésence noemen, want de man stond vaker in de zaal, op een frigo tegen het plafond gedrukt of gewoon buiten op de Vlasmarkt dan op het piepkleine podium van het café.

Innemend, maar zoals elk voordeel s'n nadeel heb, vergat je door het volgen van zijn fratsen bijna hoe magistraal de muziek opborrelde. Hoe meer we niet alleen met de ogen de zanger probeerden te volgen, maar ook met de oren bij de les bleven, hoe meer alles opstuwde en meesleepte. Een ontastbare maar te koesteren beleving zoals ze maar al te vaak uit de Consouling-stal tevoorschijn komen.

Na een korte maar intense show echoden nog minutenlang filosofische overpeinzingen doorheen de zaal. Het publiek bleef verweesd staren om pas minuten later het aardse terug te vinden in de vorm van een pint aan de toog.

We kunnen Vonnis in vette letters bijschrijven in het Grote Boek van bands die je toch eens live moet zien, horen en voelen.

18 juli 2017
Christophe Demunter (Foto's: Thijs Bliki)