Trans Am - Jaki Liebezeit leeft!

Magasin4, 20 april 2017

Vorig jaar scoorden de Portables met ‘The Killing Horizon’ hoog in nogal wat eindejaarslijstjes. Voor één song van dat album, Contrapunk, haalden ze, naar eigen zeggen, de mosterd bij Trans Am. Het is maar één van de vele redenen, die we konden bedenken om het Amerikaanse trio te gaan zien in Magasin 4. Net als de massaal aanwezige Portables kregen we geen spijt van die keuze.

We zullen maar van wal steken met een bekentenis: ergens vijftien jaar geleden verloren we Trans Am uit het oog. Net dat maakte het misschien des te zaliger om de band nog eens aan het werk te zien; zonder al te grote verwachtingen van onze kant.

Drummer Sebastian Thompson beloofde aan het begin van de show zowel “new” als “classic” Trans Am. En dat was exact wat de band gaf - zelfs teruggravend naar hun eerste ten inch uit 1996 (Firepoker). Het trio leek zin te hebben in de nieuwe songs en het (redelijk talrijk opgekomen) publiek reageerde ook op het nieuwe werk uitbundig. We raakten de tel kwijt hoeveel keer Trans Am verkondigde dat ze zo ontzettend van België houden (een interventie als "Zijn er Nederlanders in de zaal? Nee? Goed zo!", hielp wel om de wederzijdse liefdesband te versterken).

Het gemoedelijke sfeertje tussen de nummers - bassist Nathan Means at nog rustig een boterhammetje - stond het hele optreden lang mijlenver van de razend strakke versies van de songs op de setlist. Ship Of The Imagination uit de nieuwe plaat 'California Hotel' was je reinste classic progrock. Tijdens afsluiter Play In The Summer transformeerde drummer Thompson tot een reïncarnatie van Jaki Liebeziet.

De sound van Trans Am omschrijven is geen makkie (Magasin 4 speelde op zeker en gebruikte als onderschrift zowel “experimenteel”, “postrock”, “krautrock”, “elektronisch” als “indie”). Feit is dat Trans Am live uitsteeg boven de songs en zowaar flirtte met weggehoonde genres als powerrock.

In Magasin 4 klonk Trans Am als het enige reisbureau ter wereld dat space travel kan verenigen met een Middellandse Zee-cruise. Ja, soms begint het weekend al op donderdag. Heb je Trans Am liever als afsluiter van datzelfde weekend, dat kan ook want het drietal speelt zondagavond nog in Het Bos. De Roadburn-gangers kunnen de band dan weer zaterdag in Tilburg aan het werk ziet (waar Sebastian Thompson ook op de vellen mag meppen bij Baroness).

21 april 2017
Christophe Demunter