Tourist LeMC - Op naar een betere wereld

, 2 juli 2018

In 2012 stond hij nog in de finale van Humo’s Rock Rally als grenzensloper en eind 2015 doet Tourist LeMC eigenlijk nog steeds hetzelfde. Hiphop, rap, reggae en kleinkunst worden verweven, provinciegrenzen worden gesloopt en generatieconflicten de kop in gedrukt. Iedereen houdt van Tourist LeMC en Tourist LeMC houdt van iedereen. Hij predikt hoop en liefde in zijn tweede, uitverkochte Roma en maakt zo een einde aan zijn en ons concertjaar.

Tourist LeMC heeft, zoals de stadsmens het zelf noemt, een boerenjaar gehad. Zijn eerste full album kwam uit; ‘En Route’ haalde dan ook nog eens goud; de cd-voorstelling in Trix was uitverkocht,; twee keer het Rivierenhof en twee keer De Roma volgden en ook buiten Antwerpen werd Tourist LeMC aan het hart gedrukt. Niet in het minst is dat te danken aan zijn hit, Koning Liefde, maar ondertussen is het fenomeen Tourist LeMC niet meer terug te brengen tot dat ene nummer en staan er allicht binnen enkele weken ook nog enkele MIA’s op zijn nachtkastje.

Ook de show in De Roma was er duidelijk eentje waar was over nagedacht. Starten deed Tourist LeMC met En Route, het meest episch klinkende nummer dat hij uit de kast kan halen. Tourist heeft nu een vijftal bij zich, die hij liefdevol "De Legionairs" noemt. Dat maakt dat Tourist niet alleen meer een dj heeft, maar de songs kan kleuren met gitaar, drums, toetsen, saxofoon en hobo. En op die manier geeft hij de nummers een ziel en neigt hij nog meer naar de kleinkunst.

Na een eerste handvol nummers mag de kleinkunst tussen de hiphop de overhand nemen, wordt er meer gevarieerd in stijl en krijgen de verhalen voorrang op de muziek. Het hoogtepunt is een reeks liedjes waarin de band zich, met Tourist LeMC in het midden, op een bankje zet en een aantal nummers akoestisch brengt. Man Zijn, Huwelijk Van De Toekomst en Bilan vormen een mooi trio en met Klein Gebedje breekt op precies het goede moment de beat weer door in het optreden. Het gaat over in Ik Denk On A, een nummer op een reggaevibe waarbij de spots niet toevallig in geel, oranje en groen kleuren; een nummer ook dat naar het einde toe zelfs richting ska gaat.

Bij grote hit Koning Liefde kan Tourist LeMC het zingen volledig aan het publiek overlaten. En Horizon is het mooie sluitstuk over het belang van optimisme in de wereld van vandaag. Tot zover het muzikale luik, maar Tourist LeMC is vooral zo populair omdat hij erin geslaagd is een emotionele snaar te raken.

Er is nog geen onderzoek naar gedaan, maar we vermoeden dat het publiek van Tourist LeMC eerder links georiënteerd is in het politieke spectrum. Dat leiden we af aan het feit dat hij Laat De Mensen Dansen – het door de VRT verboden Ringlandlied – in zijn set opneemt, wat in De Roma nogal prediken voor eigen parochie is, maar als statement toch niet onderschat kan worden. Dat leiden we ook af aan de retoriek van Johannes Faes die sociaal werker is geweest in de Seefhoek, een buurt die politici achtergesteld noemen. Maatschappijkritiek is hem dus ook niet vreemd.

Het meest indrukwekkend op dat vlak is Hulpverlener, een nummer dat al sinds 2011 meegaat en het meest Johannes Faes is, omdat het een dialoog verbeeldt tussen een sociaal werker en één van zijn cliënten. Het gaat over motivatie (“Ik hem veel moeite gedaan, maar alleen maar stank teruggekregen”), over mensen die geen moed meer hebben (“Ik zen ne goeie mens, maar maatschappijmoe”) weer perspectief geven, maar ook over hen wijzen op het feit dat ze moeite moeten doen om hun leven weer op het juiste pad te krijgen en henzelf en hun kinderen een betere toekomst te geven.

Miljonaire is ook indrukwekkend. Dat betreft de uitstoot van CO2; over hoe gemakkelijk het is om het probleem van je af te schuiven en naar de industrie te wijzen terwijl we eigenlijk bij onszelf zouden moeten beginnen; over lachen met de Belgische politiek, (“een klucht”) tot er in ons eigen budget wordt geknipt.

Ondanks de hoeveelheid aandacht die Faes aan maatschappelijke problemen schenkt, is een optreden van Tourist LeMC niet zwaar op de hand, wel integendeel. Hij vertrekt volgens ons uit boosheid en onrechtvaardigheid, maar weet die om te vormen tot iets waarmee kan gewerkt worden. Hij predikt hoop, liefde en optimisme en doet iedereen geloven dat we morgen echt in een betere wereld zullen leven dan vandaag. En voor dat mooie gevoel zijn we Faes dankbaar.

21 december 2015
Geert Verheyen