Tommy Castro & The Painkillers - Hoogstaande blues op een regenachtige dag

De Bosuil, 9 september 2022

Tommy Castro & The Painkillers - Hoogstaande blues op een regenachtige dag

Wat past er beter bij een dag vol regen dan een heerlijke avond in een warme zaal met hartverwarmende blues. Die blues kwam van het Nederlandse Crossroad Trail en Tommy Castro & The Painkillers.

Toen er buiten een gat in de hemel was ontstaan waardoor de regen met bakken naar beneden viel, stond binnen de zeskoppige band Crossroad Trail klaar op het podium. De band maakte het live debuut, omdat het omwille van de bekende redenen eerder niet kon. Zangeres Nienke de Jong stond als een krachtige frontvrouw op het podium, waar ook nog eens een heerlijke sound werd geproduceerd.

De afgelopen tijd is de band flink bezig geweest met het schrijven en opnemen van het repertoire. Nu was het eindelijk tijd om dat repertoire op het podium tot leven te brengen. Of het nu ging om songs waarin de emoties hoog opliepen, zoals Love Affair, of om meer swingende soulsongs als Bad News, niets misstond de band. Noem de Jong gerust de Nederlandse Beth Hart (maar dan zonder het ruwe randje).

Daarna was het tijd voor de man van de avond: Tommy Castro en zijn band The Painkillers. Onder luid applaus kwam de zevenenzestigjarige bluesman met een brede glimlach het podium op. Meteen werd duidelijk wat voor rasmuzikanten dit waren, want ook voor een kleine zaal hielden ze zich niet in en gingen ze er vol voor. Cant Keep A Good Man Down was de track waar ze de set mee aftrapten: een rustige, authentieke bluessong. Ook al is hij dan aardig op leeftijd, hij zong de noten nog steeds kraak- en kraakhelder.

Net als die stem lieten ook de vingers niets te wensen over. Alsof het niets was, kwamen de solo's uit de vingers gerold. Ook het publiek was meteen mee in het verhaal. Tijdens Make It Back To Memphis werden de heupen even losgeschud. Afgelopen jaar had de band nog een nieuw album uitgebracht: 'A Bluesman Came To Town'. De gelijknamige single mocht uiteraard niet ontbreken. Velen zien Tommy als een echte blueslegende, maar dit nummer was een eerbetoon aan zijn eigen helden: B.B King, Buddy Guy en Johnny Winters. Stuk voor stuk grote namen, maar Castro deed er niet voor onder.

Een bassist is vaak de stille schaduw op het podium. Painkillersbassist Randy McDonald is hier een uitzondering op. Tijdens de show liet hij zijn stem door de speakers galmen en in Shakin' The Hard Times Loose toonde hij ook nog even zijn danskunsten, waardoor hij vaak met de aandacht aan de haal ging. 

Een  cover van Sunnyland Train van oude legende Elmo James mocht niet ontbreken. Speciaal voor dit nummer werd er van gitaar gewisseld. Met de slidegitaar liet hij wederom horen waarom hij de strepen heeft verdiend. Helaas wachtte ons maar één toegift, waarna de band met veel tegenzin het podium verliet. 

De zaal was gevuld met fans die hem door Nederland gevolgd hebben bij de twee eerdere shows. De anderen checkten de poster om te kijken waar de band de komende dagen te zien was om deze datum snel in de agenda te noteren. 

Foto: Erica Goher

11 september 2022
Jordi Rijnders