Tom Robinson & Band - Fotoreportage

De Warande, 16 maart 2023

Tom Robinson & Band - Fotoreportage

Enkele dagen geleden, ergens in het Duitse binnenland, was hij tijdens het laatste nummer van de set door zijn stem gegaan. Maar dat weerhoudt een oude punker als Tom Robinson (72) er alvast niet van om het beste van zichzelf te geven in De Kuub (De Warande) in Turnhout. Samen met kompanen Lee Forsyth Griffiths en Adam Phillips op gitaar plus drummer Andy Treacey (die ooit nog bij Faithless de vellen beroerde) wou hij het Kempense publiek niet in de kou laten staan. Want zij houden van het Vlaamse publiek. En dat is wederzijds.

Tom Robinson zal voornamelijk de muziekgeschiedenis ingaan als frontman van de Tom Robinson Band die in volle punkexplosie eind jaren zeventig van vorige eeuw twee iconische platen maakten, ‘Power In The Darkness’ en ‘TRB Two’. Op elke straathoek kon je op muren de gebalde vuist, die de eerste plaat sierde, terugvinden. Niet zo moeilijk, want bij die eersteling zat een sjabloon om zelf DIY-gewijs met de verfspuitbus aan de slag te gaan. Wat we ons geen twee keer lieten zeggen.

Up Against The Wall¸ Grey Cortina en Too Good To Be True mochten dan ook niet in de setlist ontbreken. Maar nieuwer werk zoals het, mee-scandeerbare - het refrein “There’s one law for the rich / and another one for the poor” laat daarbij niets aan de verbeelding over - The Mighty Sword Of Justice en Never Get Old uit de meest recente plaat ‘Only The Now' hielden goed stand tegenover de onmiskenbare TRB-klassiekers in de set.

Dat Tom Robinson ook solo nog een hele rits klassiekers bij elkaar pende na TRB, verzekert hem helemaal (of dat zou tenminste moeten) van een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame. Wie troefkaarten als War Baby, Listen To The Radio (Atmospherics) of The One op tafel kan gooien, wint geheid elk potje kleurenwies.

Hoewel Robinson zich nooit exclusief als gay heeft geïdentificeerd, is hij in de loop der jaren geregeld opgeschoven op de LGBTQ+-schaal. En omdat “Sing if your glad to be bisexual”, toch net iets minder goed bekt, werden we ook vanavond getrakteerd op een meezingmomentje tijdens (Sing If You're) Glad To Be Gay. Afsluiter 2-4-6-8 Motorway katapulteerde ons nog een keertje terug naar 1977. En toen was het tijd om terug huiswaarts te rijden. Wij en onze radio, “truckin' on thru the night”

Tom Robinson Band @ De Kuub - 16/3/2023

18 maart 2023
Patrick Van den Troost