This Will Destroy You Focussen op de oranje broek

Vaartkapoen,
This Will Destroy You
De Texaanse band This Will Destroy You begint zo stilaan een cultgevolg te krijgen en dat zag je duidelijk in de Vaartkapoen in Molenbeek. De zaal zat tegen onze verwachtingen in goed vol. Jammer genoeg kon de groep de hooggespannen verwachtingen niet echt waarmaken.


De avond begon al goed. We arriveerden veel te laat - de mobiliteit het Brusselse blijft problematisch - waardoor we enkel de laatste song van het eerste voorprogramma EF nog konden meepikken. De Zweden gaven er een serieuze lap op. Zanger/gitarist Tomas besloot het rustige melodische gedeelte van het nummer met een oerschreeuw, waarna een energieke ritmesectie aan zijn werk begon. We kregen er zowaar spijt van dat we het optreden grotendeels gemist hadden. 
 
Hierna was het tijd voor de Texanen van MOM. Hun ongeïnspireerde kattengejank ging ons echter vlug op de zenuwen werken. Het duo van voornamelijk viool en gitaar met elektronische samplebegeleiding, gaf een zeer monotoon en statisch optreden. Op hun demo is het nochtans duidelijk dat er veel potentieel in de band zit en dat ze zeker meeslepende songs kunnen maken. Maar om echt te overtuigen was het allemaal iets te rommelig en was er gewoonweg te weinig energie. Bovendien deden sommige achtergrondgeluidjes ons al te zeer aan reclame voor gsm-operatoren denken. Zeer onaangenaam was dat.
 
Dan maar snel over naar de hoofdact van de avond: This Will Destroy You. Geef toe: een naam die heel wat belooft. Echter, verniétigd voelden wij ons achteraf allerminst. De band begon weliswaar op een zeer aanvaardbare wijze met A Three Legged Workhorse, de opener van de nieuwe plaat, met een aangenaam voortkabbelende bas. De bandleden speelden goed samen, en je kon best wel spreken van een solide optreden met zelfs enkele bevlogen momenten.

Maar over het algemeen was er op het podium een nijpend gebrek aan energie en uitstraling. Wat maakt dat een goed optreden zich onderscheidt van een slecht optreden? Tijdens een sterk post-rockoptreden voel je de magische betovering van de band op het publiek. Dat was deze keer niet het geval. Alleen tijdens het bisnummer was er sprake van een enthousiaste respons bij het publiek, en speelde de groep zoals het hoorde. Een jammere zaak, want This Will Destroy You blijft desondanks een erg goede band en een aanrader voor elke postrock-fan.
 
 

November 8, 2008
Frank D'hanis