The White Buffalo - Bijzondere avond

013, 18 oktober 2024

Muziek speelt vaak een grote rol in series en films. Het benadrukt de energie, die er op dat moment in beeld wordt uitgestraald. De Amerikaanse Jake Smith heeft hier de afgelopen jaren veel aan bijgedragen met zijn countryfolk. Onder de artiestennaam The White Buffalo is hij in series als 'Sons Of Anarchy', 'Californication' en 'The Punisher' te horen.   

The White Buffalo - Bijzondere avond

Om de avond te beginnen stond L.A. Edwards paraat met een aantal van zijn songs. Hij begon als soloartiest, maar dat project is intussen uitgewerkt tot een band met zijn twee broers, Jay op gitaar en Jerry op drums, Landon Pigg aan de toetsen en Jesse Dorman op bas. Oorspronkelijk leunde de muziek aan bij de folk, maar tegenwoordig neigt het meer naar rock met een fijnheldere stem, omringd door de juiste instrumenten. Heel veel indruk liet dit niet achter, maar het was wel een fijne openingsact.

Vanuit het donker verscheen vervolgens een stevig gebouwde man met lange haren en een flinke baard op het podium, terwijl hij al op de gitaar speelde. De zware stem bulderde over het publiek heen als een kudde buffels in Wish It Was True, één van de nummers uit 'Sons Of Anarchy'. Ook Love Song #1 zette hij in zijn eentje in, maar uiteindelijk werd hij toch vervoegd door twee andere muzikanten. Eén ervan pakte een gitaar op, terwijl de andere achter het drumstel plaatsnam om samen het geluid te vervolledigen. 

De muziek van The White Buffalo heeft vaak een donkere lading met teksten over pijn en de dood. Die duisternis viel over ons met Set My Body Free. Toen de frontman zijn emoties bloot legde in Into The Sun, was het zo stil in de zaal dat je een naald kon horen vallen. Ongelofelijk hoe het publiek in de ban was van deze man en compleet in de muziek gezogen werd. 

Voor 'Sons Of Anarchy' heeft Smith samengewerkt met The Forest Rangers en de producer van de serie Kurt Sutter, die de lyrics schreef voor Come Join The Murder. Op dit nummer waren de fans duidelijk aan het wachten want bij het horen van de eerste noot, schoten de mobieltjes de lucht in. Na het opbergen van de telefoons was de zaal weer even uit de trance en werd er iets meer swing in de set gebracht met BB Guns And Dirt Bikes, een ideaal nummer om lekker mee te deinen op het ritme van de gitaar. Daarna ging het weer de diepte in met Oh Darlin' What Have I Done. De rauwe, luide stem van Smith nam ons helemaal mee. Het was niet moeilijk je in te leven in teksten als deze, wanneer de songs op deze manier gespeeld worden.

Voor een toegift komt The White Buffalo wederom alleen het podium op met een eigen versie van Highwayman, origineel van Jimmy Webb, maar wellicht ook bekend van de gelijknamige band met Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. Jammer genoeg kwam er na nog twee songs met zijn twee compagnons helaas een einde aan deze bijzondere avond. 

21 oktober 2024
Jordi Rijnders