The Selecter - Met de trein van Leuven naar Skaville

Het Depot, 24 april 2023

The Selecter - Met de trein van Leuven naar Skaville

Ska vermengd met punk, new wave en reggae, eind jaren zeventig gebracht door een roedel jonge honden, boys en girls, wit en zwart (“2 tone”) met een sterke boodschap. Woke avant la lettre. Een pompende groove tegen een achtergrond van de maatschappelijke en economische crisis. The Selecter was één van de boegbeelden van de 2 Tone-gekte die eind jaren zeventig vanuit Engeland het Kanaal overstak. Rude girls en rude boys skankten zij aan zij een betere wereld tegemoet in een korte hevige steekvlam. In 1981 was het hoogtepunt van de 2 Tone-craze alweer voorbij. Toch is “Queen of ska” Pauline Black nog even bevlogen en militant als zovele jaren geleden. Samen met haar kompanen deed ze Het Depot, recht tegenover het Station van Leuven, nog eens een keertje ontploffen.

 

Onze vaderlandse 2 Tone-aficionados The Skadillacs mochten de dans openen en deden dat gretig met (2 Tone)ska-klassiekers als Ranking Full Stop, Gangsters, Monkey Man en Night Boat To Cairo. Iets verrassender waren de bewerkingen van King Kong Five van Mano Negra en vooral een swingende versie van Red Right Hand van Nick Cave en zijn Bad Seeds. Chapeau!

The Selecter opende de set dan weer met The Avengers Theme. Neen lieverds, niet de Amerikaanse Marvel-superhelden, maar het oer-Britse spionageduo met John Steed en assistente Emma Peel, die menig jongenshart, waaronder dat van ons, een tikje sneller liet slaan in de seventies. De originele tv-tune kreeg een springerig jasje aangemeten en gaf daarmee het startschot voor een stevig dansfeestje. Oude skapioniers als The Pioneers (Time Hard aka Everyday), Justin Hinds & the Dominoes (met een massaal mee gescandeerd Carry Go Bring Come) en The Ethiopians (Train To Skaville) werden geëerd, maar ook recent materiaal van onlangs verschenen plaat ‘Human Algebra’ kreeg een plaatsje.

War War War (met tekstuele referenties naar War van Motown-legende Edwin Starr) greep ons naar de strot en de atypische single Human Algebra klitte zich gaandeweg stevig vast aan de binnenkant van onze hersenpan. Kwestie van ons nog dagenlang te blijven achtervolgen. Eigen prijsbeesten van de debuutplaat uit alweer 1980 en diens opvolger van een jaartje later maakten het helemaal af. De greatest hits-trein denderde lustig voort met Three Minute Hero, Celebrate The Bullet, Missing Words en Deepwater.

Bij On My Radio sloeg de vlam helemaal in de pan en een opzwepende mashup van Too Much Pressure (The Selecter) / Pressure Drop (Toots and the Maytals) sloten deze avond van “ska madness” af. De 2 Tone-revolutie is nog lang niet dood.

The Selecter, The Skadillacs @ De Roma - 24/4/2023

28 april 2023
Patrick Van den Troost