The Datsuns - Nog niet helemaal terug

, 2 juli 2018

The Datsuns deden het vroeger verdomd goed. Nu bleef het lang stil rond de band en de laatste grote optredens in België konden niet op veel goedkeuring rekenen. The Datsuns terug, op kousenvoeten welliswaar, voor een Trix Club die hoe dan ook maar voor de helft gevuld was. 

Soviet Grass mocht de spits afbijten en bewees meteen dat er ook in het verre West Vlaanderen nog een hele hoop gitaartalent zit. Wat meteen opviel was de geweldige stem van de zanger en diens toch wel noemenswaardige baard. Ook de gitarist had wat talent in de vingers. De jonge knaap met jaren '70-vestje had goed geoefend op Hendrix en consorten, dat wel, maar toch wist hij enkele verrassende solo's neer te zetten. Vorig jaar won Soviet Grass de Red Rock Rally, in Trix wonnen ze alvast heel wat nieuwe harten.

De gitarist van The Sore Losers en de drummer van Millionaire in één band? Dat moesten we wel eens zien! The Sha La Lee's stonden niet voor de eerste keer in de Trix. Ze voelden zich dan ook thuis op het podium en voor het publiek en dat was te merken. 'Dees is een lieke over 't stad' riep de zanger door de microfoon in een duidelijk Limburgs accent. 'Over Hasselt'. Het publiek – dat voor een deel effectief uit onze Limburgers bestond, schoot in de lach. De sfeer was gezet en een heleboel goede bluesrock nummers volgden elkaar op. In The City en All Gods Children waren zonder meer de toppers van de avond. The Sha La Lee's is een band om te noteren en vooral om eens live te gaan bekijken!

Zelfs toen The Datsuns de planken bestraden, was de zaal maar voor de helft gevuld. Een goede enkeling bleef aan de bar wachten en hoe verder de show vorderde hoe meer mensen achteraan op de stoeltjes neerstreken. Ze deden het nochtans niet slecht deze jongens uit het land van The Hobbit en Lord Of The Rings. De nummers werden meer dan correct uitgevoerd en ook de setlist zat puik in elkaar. Nieuwere – doch goede – nummers werden op de juiste plaats afgewisseld met het oudere werk.

Zoals verwacht werd de hit MF From Hell pas aan het eind van de avond aan het publiek voorgeschoteld. Ook andere nummers als Gods Are Bored, Lady en Harmonic Generator konden op gejuich en gejoel van het publiek rekenen. Naast een best wel goede set gaven deze jongens ook een goede show. Zo lieten ze iedereen op de knieën gaan zitten en namen ze een – hoe kan het nu ook anders, een Instagram van het publiek die daarna ook direct op Facebook verscheen.

Ze zijn terug deze Datsuns, maar nog niet helemaal waar ze moeten zitten. De band bereikt live het vroegere niveau nog steeds niet ook al zetten ze sterke show neer. Wat bezinning zou deze jongens alvast deugd doen. En ere wie ere toekomt: The Sha La Lee's kwamen hier als sterkste band van de avond uit.

 

15 februari 2013
Lieze Neven (Foto's: Joris Bulckens (Wannabes))