The Calicos - Rooskleurige toekomst

N9, 12 juli 2020

The Calicos - Rooskleurige toekomst

Op hun vi.be staat te lezen: "Songs die stevig in de traditie van Neil Young, Wilco, The Eagles en Ryan Adams zijn geworteld". The Calicos bewezen vorige zomer op de Fonnefeesten te Lokeren dat deze stelling niet ver gezocht is. In Den Gevloerden Bos onderstreepten ze die stelling.

The Calicos stonden als trio op het podium. Deze keer was Den Gevloerden Bos aardig volgelopen, ongetwijfeld vanwege het mooie weer. De zonovergoten zondag verplichtte je bijna om naar buiten te komen. In een gezellige atmosfeer, gezeten op een stoel met een koele drank bij de hand, voelde je dan ook de stress van een werkweek zo van je wegglijden. 

Op een goed jaar tijd is deze band gegroeid in hun kunnen. Deze keer was het een semi-akoestische set. Binnen deze ingetogen setting viel op wat voor een topmuzikanten de jongens van The Calicos zijn. Naast de zwevende keyboards, percussieklanken en aanstekelijke pedalsteel viel vooral de stem van frontman Quinten Vermaelen op. Daarvan ging namelijk een zekere weemoed en melancholie uit,. Bovendien sprak hij het publiek voortdurend aan, al dan niet met een kwinkslag. Hij straalde werkelijk tonnen charisma uit. Die interactie ontbrak een beetje bij het concert op de Fonnefeesten.  Vanaf de eerst song omhelsde de band het publiek. In tijden waar knuffelen niet meer kan of mag, deed dit enorm veel deugd.

In de set zaten ook enkele gloednieuwe nummers, die ook op het debuut zullen prijken, dat in november van dit jaar wordt verwacht. Het laat alvast het beste verhopen voor de toekomst. Dit was een band die niet alleen energie uitstraalde, maar ook de gevoelige snaar op een uitgekiende wijze wist te raken. Op het einde van de set smeekte het publiek dan ook om meer.

In eerste instantie bracht Vermaelen in zijn eentje een ingetogen song, begeleid met enkel de akoestische gitaar, meteen goed voor een krop in de keel. Daarna betraden zijn kompanen opnieuw het podium en werden nog even de teugels gevierd in een mooie finale. Geluidsmuren afbreken was er niet bij, maar de sprankelende songs raakten wel doel.

The Calicos deden iedereen uit hun hand eten. Als je op een jaar tijd zo'n evolutie ondergaat, kijken wij al uit naar de rooskleurige toekomst die hen te wachten staat. 

The Calicos @ Den Gevloerden Bos - N9 12/7/2020

13 juli 2020
Erik Van Damme