The Bluesbones - Belgische bluesrock op zijn best

, 23 januari 2017

We kochten aanvankelijk een ticket voor Earl Thomas en co. Zij annuleerden al hun optredens voor de komende weken en dus ook de passage in Muziekodroom. In de plaats kregen we de Belgisch band The BluesBones op 19 januari voorgeschoteld. En die moesten zeker niet onderdoen!

The Bluesbones</b> - Belgische bluesrock op zijn best

The BluesBones zijn een vijfkoppige Belgische bluesband met een aanzienlijk snuifje rock. Ze wonnen vorig jaar de Belgische Blues Challenge waardoor ze binnenkort ons land mogen vertegenwoordigen in Denemarken tijdens de Europese Blues Challenge. We hadden nog wat hartenpijn dat Earl Thomas er niet zou zijn, maar ook deze mannen hadden er duidelijk kaas van gegeten.

We werden ontvangen in de kleinste zaal van de Muziekodroom. Dat het zweterig zou worden stond dus al in de sterren geschreven. De heren staken van wal met enkele downtempo, haast romantische bluesnummers. Je kon het zelfs ballades noemen, maar al snel keerde het tij en ging het van rock naar pure blues, met een Barry White-imitatie van zanger Nico De Cock als extra.

The BluesBones brachten vorig jaar nog een dubbel livealbum ‘Double Live’ uit in eigen beheer. Dit werd opgenomen in de Hype Studio in Mechelen. Net als op dat album werd het eigen werk ook nu het doorspekt met covers. Het swampy, mistige Moonshine, Runaway, dat kalm begon maar al snel overging in psychedelische blues; Saved By The Blues waarbij de stem van leadzanger De Cock subliem naar voren kwam; de enige echte ballade I’m Still Your Man; uptempo roadsong Cruisin’, en The Devil’s Bride, één van de mooie covers waarvan het origineel van Matt Andersen is, waren maar enkele van de songs die werden opgedist.

Wij werden vooral wild van het snelle en degelijke gitaarwerk van Stef Paglia. Deze jonge Limburger weet de snaren perfect te bespelen met enkele prachtige en beklijvende solo’s tot gevolg. Impressionant hoe hij op bepaalde momenten zelfs het ganse publiek muisstil wist te krijgen. Zijn samenspel met toetsenist Edwin Risbourg mocht er ook best zijn.

Risbourg is een vintage keyboardfan en Hammond-fanaat. Voor het optreden in Muziekodroom pakte hij uit met zijn nieuw speeltje, de Hammond XK-5. De subtiliteit van Risbourg en de creativiteit van Paglia werkten erg aanstekelijk. De uiterlijke rust van bassist Geert Boeckx maakte het plaatje van The BluesBones helemaal af.

Of we nog pijn in het hart hebben dat Earl Thomas afzegde? Absoluut niet. We zijn blij dat we eindelijk weten dat er ook bluestalent in eigen land te vinden is. Dat gaat vonken geven op de  op de Europese Blues Challenge.

Muziekodroom organiseert de komende maanden nog enkele bluesavonden in samenwerking met Move2Blues. Onder andere RJ Mischo Band (USA) en James Armstrong Band (USA) passeren de revue.

23 januari 2017
Jeroen Peetermans