The Black Box Revelation - Tornado's en lentebriesjes

JC Togenblik, Beveren-Waas, 21 maart 2015

Nieuwe liedjes voorstellen is voor een muzikant vergelijkbaar met het voorstellen van je nieuwe lief aan je ouders: de zenuwen gieren door je lijf en wanneer het allemaal vlotter loopt dan verwacht en de nieuwe liedjes/ het lief omarmd wordt/ worden dan volgt de euforie. Dat was ongetwijfeld wat Jan Paternoster voelde en bedoelde toen hij ergens halverwege zei “Ik ben blij om hier te zijn en ik ben ook blij dat jullie er zijn.” Samen met zijn kompaan Dries Van Dijck nam hij het podium van het Beverse jeugdhuis Togenblik in voor een exclusieve try-out van het herrezen Black Box Revelation.

The Black Box Revelation - Tornado's en lentebriesjes



Een precieze releasedatum voor de nieuwe plaat is er nog niet. Een titel ook nog niet. Een tracklist evenmin. En ook op tourdata is het voorlopig nog wachten. De voorproefjes die het selecte publiek kreeg in Togenblik waren dus de eerste stukjes informatie over die nieuwe plaat. Vier nieuwe songs telden we en stuk voor stuk klonken ze verfrissend. Als een lentebriesje. Alsof de mist van de psychedelica was opgeklaard en plaats had gemaakt voor het zonnetje uit Los Angeles.

Dit optreden was het eerste in een tijdje, het eerste sinds een intense en lange tour door de Verenigde Staten en de belangrijkste reden voor onze aanwezigheid: er waren ons nieuwe nummers beloofd. Gloria heette het eerste. Over andere vrouwen zingen mag blijkbaar nog van Paternoster zijn kersverse bruid, de Gentse actrice Anemone Valcke. Zoals gezegd: een lentegevoel overheerst. Een geluid dat breder klinkt dan voorheen en herinneringen oproept aan de betere pop uit de jaren ’70. Misschien wel een nummer dat de deur naar een groter publiek op een kier zal kunnen zetten, de muziekgeschiedenis heeft ons geleerd dat Gloria een dankbare titel is voor een internationale hit. Maar bovenal: het is een nummer dat ons volledig meegetrokken en overtuigd tijdens de eerste luisterbeurt.

Nieuwtje nummer twee zat iets verderop in de setlist en heette Walk Another Line. Een gitaarsong met een instant meezingbaar refrein en een gitaarstormpje in het tweede deel van het nummer. Pounding, een nummer met akoestische aankleding waarmee Jan en Dries rond het kampvuur zouden kunnen gaan zitten of de culturele centra mee zouden kunnen intrekken. Verrassend. Riverside was de vierde en laatste nieuweling, ook degene die het minst is blijven hangen omdat het nummer van de nieuwelingen het meest aanleunde bij ouder werk Maar laat daar na één luisterbeurt nog geen waardeoordeel in schuilen. We zullen het hier officieel neerschrijven: we kijken uit naar die vierde plaat van Black Box Revelation.

Natuurlijk werd er ook een blik ouder materiaal opengetrokken. Bij de verrassende opener 2 Young Boys werd de psychedelica van het ondertussen drieënhalf jaar oude ‘My Perception’ weer opgedist en bij Do I Know You leken de heren nog wat roestig, maar vanaf Think I Like You klonk de gitaar van Jan weer snedig en de drums van Dries leken zijn enthousiasme te hebben geadopteerd.

Er werd een stukje psychedelica in I Think I Like You ondergebracht toen het nummer een verlenging meekreeg in zijn middenstuk waardoor er een gitaartornado opkwam. Die tornado stak nog eens de kop op tijdens You Got Me On My Knees en het Neil Young-achtige Sealed With Thorns dat een vrijgeleide vormde tot improvisatie en experiment en nooit lang genoeg kan duren. Het was ook tijdens deze nummers met hun langere instrumentale stukken – zie ook de ongeplande bisser Set Your Head On Fire – dat Jan als vanouds zijn kompaan ging opzoeken en het podium zeer klein maakte waardoor er geen twijfel over kon bestaan dat je hier twee echte vrienden zag musiceren.

Blijven nog over: hits die klonken als vrienden die je na jaren afwezigheid eindelijk weer in de armen kon sluiten. Never Alone/Always Together, High On A Wire, Gravity Blues en My Perception: we zagen ze allemaal even graag.

Jan en Dries waren fris gewassen en geschoren en met ook nog eens die nieuwe songs onder de arm staat niets een terugkeer van Black Box Revelation naar het podium nog in de weg. Dries Van Dijck liet begin februari al optekenen dat festivals en een nieuwe tournee door de Verenigde Staten zeker tot de mogelijkheden behoren. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

21 maart 2015
Geert Verheyen