The Besnard Lakes - Uitgesponnen pracht

Trix, 19 april 2022

The Besnard Lakes - Uitgesponnen pracht

Volgens de concullega's waren er op het vorige Belgische optreden van The Besnard Lakes de spreekwoordelijke "vijf man en een paardenkop" aanwezig. In Trix was de bar aardig, maar ook weer niet overvloedig gevuld. De afwezigen hadden - traditioneel - ongelijk.

Het voorprogramma had verstek gegeven waardoor The Besnard Lakes carte blanche kregen voor de avond. Dat betekende dat wij ruim anderhalf uur werden meegenomen in een psychedelische wervelstorm doorheen het zes platen dikke oeuvre van de Canadezen.

Met een kletterend Like The Ocean, Like The Innocent (Pt1+2) verjoeg de vijfkoppige band alle demonen der vermoeidheid uit je botten. Niks geen rustige opbouw. Huilende gitaren en ronkende bassen trokken de snelheid vanaf minuut één op naar honderd kilometer per uur, terwijl je lijf wanhopig probeerde te volgen.

Frontpersonen Jace Lasek en Olga Goreas namen om beurten de leadzang voor hun rekening, daarin bijgestaan met hemelse harmonieën door drummer Kevin Laing en toetseniste Sheenah Ko. Enkel leadgitarist Robbie MacArthur concentreerde zich enkel en alleen op zijn instrument. Waar nodig voegde hij ook nog een streepje synth toe aan de reeds tot de rand gevulde, vaak lang uitgesponnen songs van het gezelschap.

Op plaat durven de werkstukken van dit kwintet immers wel eens de tien minuten passeren en hoewel ook hier songs als het machtige Raindrops - die schitterende, kenmerkende riff - de nodige tijd innamen, werkte dat geen enkel moment storend. Dat ze niet vies zijn van een drone links of een stevig stuk ambient links zal niemand ontkennen, maar evengoed kon er een Albatross met verpletterende kracht neerdalen over ons.

Voor And You Lied To Me (niet toevallig uit het waarschijnlijk best gekende album 'Are The Dark Horse') klonk er zelfs herkenningsapplaus. Een hoogtepunt waarmee meteen ook de set werd afgesloten om even later met dezelfde power als waarmee de hoofdset werd begonnen, de terugkeer in te zetten met het titelnummer (Last Of The Great Thunderstorm Warnings) van de laatste plaat. Nog drie nummers kregen we als toemaat voor de uit de gitaar gewrongen sirenes van And That Is What We Call Progress het meedogenloze einde van de show aankondigden.

Mogen we bij deze de twijfelaars, die zich nog geen ticket hebben aangeschaft voor het optreden in de Charlatan op 27 april, op het hart drukken dat ze dit echt niet willen missen?

The Besnard Lakes @ Trix - 19/4/2022

21 april 2022
Patrick Van Gestel