Suzanne Vega - Verliefd op New York

De Roma, 7 maart 2023

Suzanne Vega - Verliefd op New York

Twee jaar lang hadden de fans een kaartje op zak gehouden (we moeten niet meer uitleggen hoe dat kwam, nemen we aan), maar nu konden ze afzakken naar De Roma om er bij te zijn op één van de drie uitverkochte concerten van grande dame van de folkpop Suzanne Vega.

Een avond die vooral in het teken stond van haar hometown New York, NYC, “the city that never sleeps”. Het zijn Frank Sinatra’s woorden. Ol' Blue Eyes en diens eega Ava Gardner kregen met Frank And Ava uit meest recente plaat ‘An Evening Of New York Songs And Stories’ een mooie hommage. Het optreden in De Roma paste perfect bij de plaattitel, gezien Suzanne Vega ruim de tijd nam om anekdotes uit de omvattende carrière met ons te delen. Over jeugdliefdes (In Liverpool, Gypsy), vestimentaire keuzes (I Never Wear White) of ontmoetingen met John Cale en Lou Reed. Van die laatste bracht ze een pakkende versie van Walk On The Wild Side, volgens Suzanne “the quintessential New York song”.

Samen met compagnon de route op gitaar Gerry Leonard struinde ze door de immense songcatalogus en plukte er hier en daar parels als Caramel, Solitude Standing of openingsnummer Marlene On The Wall uit. Naast de vroegere hits brachten ze ook een ingetogen versie van Last Train From Mariupol, dat de oorsprong vond in de pakkende beelden uit Oekraïne.

Dat Luka en Tom’s Diner, dat een bezwerende gitaarbegeleiding meekreeg, niet mochten ontbreken op deze sterke setlist staat buiten kijf. Een driedaagse triomftocht die menig fan in De Roma niet snel zal vergeten.

Suzanne Vega @ De Roma 7/3/2023

10 maart 2023
Patrick Van den Troost