Susanne Sundfør - Noorse wervelwind

KERK, Gent, 12 maart 2015

De Noorse Susanne Sundfør trekt op pad doorheen Europa met haar gloednieuwe album “Ten Love Songs”, haar zesde ondertussen. Hiermee slaat ze meer dan ooit de weg in van de popmuziek, maar dan wel op haar eigen manier. Afgelopen woensdag speelde ze in creatieve ontmoetingsplaats KERK in Gent. En hoe! Als een wervelwind blies ze iedereen vanaf de eerste noot omver om daarna niemand nog een kans te geven voor het eind terug recht te krabbelen.

Susanne Sundfør - Noorse wervelwind



Eerst was het aan haar landgenoten van Apothek die het publiek warm mochten maken. Dit trio speelde leuke synthpop met de warme stem van Morten Myklebust als extra troef. Bijster originele muziek brachten ze niet, maar goed opgebouwde songs als Waiting For The Thunder en Family konden ons wel bekoren.

Bij haar aantreden kreeg Sundfør een mild applaus wat erop wees dat het publiek er wel zin in had, maar dat ze toch maar beter haar best kon doen. Het werd meteen duidelijk dat ze deze aanmaning niet nodig had: bij de opener It’s All Gone Tomorrow etaleerde ze meteen haar indrukwekkende stembereik. En dat zou ze heel het concert blijven doen. Onzuiverheden waren er nagenoeg niet.

Sundfør stelde haar show bijzonder pienter op, waardoor het concert een grote vaart had en we in geen tijd Kamikaze, Rome en het prachtige Accelerate hoorden. Het resultaat was dat ze algauw het hele publiek aan het dansen kreeg. Ook de overgang naar iets rustigere songs – waaronder het Lana Del Rey-esque Trust Meverliep moeiteloos. Even leek het concert toch zijn snelheid te verliezen toen ze haar sansula (duimpiano met membraan) niet vond voor het instrumentale tussenstuk As I Walked Out One Evening en het licht even aan moest. Dat duurde echter niet lang en mondde enkel uit in een grappig intermezzo.

De Noorse werd vergezeld door drie andere musici, waaronder een drummer en twee mensen aan synthesizers, waarbij ook één muzikante prima werk leverde bij de vaak hoge backvocals. Zo was ze zeker een meerwaarde bij de twee singles Fade Away en Delirious.

Na het zien en vooral horen van Sundfør bleef het voor ons een raadsel waarom deze dame buiten haar thuisland nog zo onbekend is. Haar albums zijn niet altijd even toegankelijk, maar haar concerten zijn dat des te meer. We vermoeden dat ze in de nabije toekomst veel grotere zalen zal vullen en dat ook dat publiek, zoals nu, een dansje zal placeren.

12 maart 2015
Sharon Buffel