Stijn in 4-D - Moet er nog (meer) Stijn zijn?

Ancienne Belgique, Brussel, 8 november 2008

Bezig baasje Stijn is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een bijzonder graag geziene gast op onze vaderlandse club- en festivalpodia. Speciaal voor zijn laatste concert dit jaar stelde onze favoriete elektronische funkateer een avondvullend programma samen in de AB. Dit alles onder de hoofding ‘Stijn in 4-D’. Een unieke ervaring voor wie er getuige van mocht zijn, en ook wij trillen nu nog een beetje na van puur genot.

Stijn in 4-D - Moet er nog (meer) Stijn zijn?



De opener donderdagavond was door Stijn - in samenwerking met Studio Brussel - gekozen. Torigineel, het Nederlandstalig solo-project van rapper T.O.R. (tevens actief in de Gentse groep Uberdope). Voor een op dit vroege uur nog matig gevulde AB Box mocht hij zijn kunnen bewijzen, bijgestaan door twee andere jonge MC’s en een deejay. Hiphop met flink wat electro-invloeden en hilarische edoch niet altijd even goed verstaanbare teksten. Bij wijze van opwarming konden leuke deuntjes als Raak Me Maar Aan, Ik Geef Je Aids en Ballerina alvast tellen.
 
‘Stijn in 4-D’ betekende eigenlijk dat ’s mans live-set in Brussel uit niet minder dan vier luiken bestond. Al waren die vier tijdens de twee uur durende show niet strikt gescheiden, hetgeen de variatie dan weer ten goede kwam. Het begon alvast uiterst ingetogen met een paar kalme nummers, waaronder het bloedmooie Seaseason, begeleid door een vrouwelijk strijkkwartet. Na een passage op de Antwerpse Nachten was dit trouwens pas de tweede maal dat Stijn met strijkers (of moeten we nu strijksters zeggen?) op een podium stond. Dit smaakte alleen maar naar meer.  
 
De hoofdmoot van het optreden werd gevormd door Stijn mét funky backing band (inclusief blazers). De gekende wervelende formule dus, waarmee hij eerder festivals als Rock Werchter en de Lokerse Feesten aan zijn dansgrage voeten kreeg. Ook nu resulteerde een en ander in een explosief en stomend feestje met partyfillers uit de beide tot dusver verschenen albums ‘Euphoric’ (2004) en ‘The World Is Happy Now’ (2006), zoals het heerlijke Wrong of het swingende Hot & Sweaty. Als geboren performer liet Stijn ook geen kans onbenut om het publiek te laten delen in de feestvreugde. Met als hoogtepunt het moment de gloire van vijf vrouwelijke fans op het podium tijdens Sexjunkie.

Ook solo, de muzikale gedaante waarin we hem aanvankelijk leerden kennen, bleef Stijn moeiteloos overeind. En dit zowel met vette electrotracks (Ziek) als met tekstueel hilarische rap (Pussy On My Mind). Het ambiancegehalte van ‘Stijn in 4-D’ werd verder aangezwengeld middels de prominente aanwezigheid van gast Raymond Van Het Groenewoud, met wie hij reeds het nummer G.Daddy opnam. De andere songs die ze samen speelden Wat Een Rit (Kip Aan ’t Spit), Komaan Met Dat Lijf, Diejenandere doorstonden iets minder vlot de toetssteen der kritiek.

Een geslaagde avond al bij al, die besloten werd met nog enkele puike bissen. Het nog altijd inslaande Steentjes Gooien bijvoorbeeld, maar ook en vooral een leuke versie van Smoorverliefd, een tof nummertje van een jeugdidool dat wij blijkbaar delen met de heer Stijn: het Nederlandse Doe Maar.
De afwezigen hadden ongelijk (en elk cliché bevat een grond van waarheid): Stijn is een artiest om te koesteren, we weten het nu wel zeker.
8 november 2008
Jan Vael