Sonic City preparty - Woeste openingsdans

De Kreun, 10 november 2017

Dit weekend is Kortrijk het muzikale epicentrum van Vlaanderen want guitar hero Thurston Moore is straks curator van het herfstoffensief genaamd Sonic City. En omdat een weekend ook maar twee dagen telt, zorgde De Kreun op vrijdag voor een niet  te missen openingsdans.

Sonic City wordt stilaan één grote familie. Niet alleen in de zaal maar ook achter de schermen. Artiesten die er eerder speelden, komen graag terug om te cureren of duiken elk jaar wel in een of andere gedaante op. 

Zo ook Brian Case. Twee jaar geleden stond hij er met zijn band Disappears, vorig jaar sprong hij op het podium tijdens de set van Suuns, en dit jaar mocht hij Sonic City moederziel alleen op gang trekken. Subtiel meanderende beats leken doeltreffende lokvogels want tijdens zijn dertig minuten durende set, begon De Kreun aardig vol te lopen. Het klonk kil en strak maar tegelijk straalde er ook een warme gloed af. Of het een goed idee was om een uur ervoor nog gauw een bord vis met spinaziepuree op te slokken, dat laten we in het midden.

Van een geheel ander kaliber, was METZ (foto) - alweer een Sonic City oudgediende. Het Canadese trio bracht eerder dit jaar hun derde album 'Strange Peace' uit, maar trakteerde in Kortrijk op een wilde rit doorheen hun drie platen. Akelig efficiënt volgden de gitaarsalvo's elkaar op, of het nu nieuw werk als Mr. Plague was, of oude nummers als Get Off of Negative Space. Eigenlijk kan METZ niets wat andere bands niet kunnen, toch kan geen enkele andere band wat METZ kan. Nog steeds een van de beste livebands voor wie graag eens tegen de vloer van een concertzaal wordt geplakt!

Tijd voor een ruimtereisje. Moon Duo - een trio, bent u nog mee? - bracht spacy visuals mee en hield de trip zonder veel nuance drie kwartier lang aan. Op sleeptouw genomen door hun drummer die wel erg uitblonk in de fijne motoriek, leken Ripley Johnson en Sanae Yamada allebei op een elliptische baan rond De Kreun te zweven, flirtend maar nooit kruisend. The Kills van de spacerock, quoi? Enkel toen op het eind het landingsgestel werd uitgeklapt, borrelden de aardse klanken terug op in de vorm van een lichtjes onverwachte cover van No Fun van de Stooges.

Alweer een ander vat werd aangerukt voor de afsluiter van de avond - officieel de pre-party maar naar onze bescheiden mening gewoon de eerste dag van Sonic City 2017. Het Californische The Soft Moon nam ons schaamteloos mee naar de donkere zijde van de jaren tachtig. Postpunk, wave, industrial - alsof Nine Inch Nails zich integraal waagt aan 'Pornography' van The Cure. Ons liet het aanvankelijk eerder koud, maar gaandeweg lijfde The Soft Moon mastermind Luiz Vasquez ons in. Dat het publiek scherp stond, bleek toen Vasquez net voor de bissen een drankje de zaal in keilde. De geste werd prompt beantwoord met een welgemikte volle pint in zijn richting (en zijn instrumenten). Santé. 

Sonic City is vertrokken. Straks stapt Thurston Moore in met een paar dozijn bands in zijn verrassingstrommel. Voor weekendtickets is het te laat, maar zondagtickets zijn nog beschikbaar. Die dag spelen o.a. Wire, The Ex en (This Is Not) This Heat.

 

11 november 2017
Christophe Demunter