Sonic City 2018 - Veelbelovende pre-party

Depart Evenementenhal, 9 november 2018 - 11 november 2018

Het échte Sonic City begint pas op zaterdag, maar bij wijze van algemene repetitie lokte Wilde Westen vrijdag al vier bands om de festivallocatie letterlijk en figuurlijk op te warmen. We verklappen maar meteen dat Emma Ruth Rundle de naam is die je best onthoudt!v

Met Courtney Barnett als curator, werd “The future is female”, dit jaar de bottomline van de Sonic City-affiche. De line-up op vrijdag leek daar gaandeweg naartoe te werken. Eerst kregen we een band bestaande uit bebaarde en/of gespierde mannen. We konden van Jaye Jayle enkel het laatste nummer meepikken, maar de donkere americana die ze minutenlang uitrolden deed best wel naar meer verlangen. Na de mannenclub mocht met FACS ook de eerste vrouw het podium op, bassiste Allianna Kalaba. De band die ontstond uit de asse van Disappears (in 2015 nog op Sonic City) bracht spaarzame postpunk, soms minimalistisch uitgebeend, soms grillig onheilspellend. FACS was af, meer moest dit niet zijn!

Tijd voor de eerste frontvrouw dan, genaamd Emma Ruth Rundle. We zagen Jaye Jayle vlugger terug dan verwacht, want de openers van de avond fungeerden als begeleidingsband van Rundle. Hun donkere maar hoopvolle sound vulde de songs van Emma Ruth Rundle subliem aan en tilde ze naar het hoogste niveau dat we vanavond te horen kregen. Na een openingskwartier met songs uit haar dit jaar verschenen album ‘On Dark Horses’, keerde ze met Protection terug naar haar vorige plaat. Hoe verder in de set, hoe meer we meegezogen werden in de wereld van Rundle. Als het met de groeiprognose van Belgische economie maar pover ging deze week, dan schatten we die van Emma Ruth Rundle des te hoger in. Een echt in de gaten te houden madam!

De ongeschreven headliner van de avond was Zola Jesus, toch viel de Amerikaanse in Kortrijk wat tegen. Haar Stem (ja, met hoofdletter S) verzoop zichzelf in de muziek die grotendeels op tape stond. Op het podium werd ze geflankeerd door een violiste (“in Australië tegengekomen en nooit meer losgelaten”) en gitarist (“British Airways raakte zijn gitaar kwijt”), maar ook zij leken ondergeschikt aan de dreunende tape. Tijdens meer ingetogen werk als Witness kon ze haar stem iets beter ontplooien, maar tegen dan leek de zaal vooral met mondjesmaat leeg te lopen. Toch een beetje een sisser aan het einde van een geslaagde avond die eerder al drie boeiende bands bracht. Wij zijn alvast opgewarmd voor twee drukke dagen Sonic City. 

Dagtickets voor zaterdag (o.a. Courtney Barnett, Let’s Eat Grandma en Joan As Police Woman) zijn uitverkocht, maar met een weekendticket kom je toch nog langs de achterdeur binnen. Zondagtickets zijn nog beschikbaar, die dag kun je onder andere Melanie De Biasio, Poliça en WWWater aan het werk zien.

Tickets en verdere informatie: soniccity.be.

Check hier, hier en hier enkele video-opnames van Zola Jesus op Sonic City.

10 november 2018
Christophe Demunter