Snow Patrol - Emotioneel weerzien

O2 Arena, 26 januari 2019

In mei 2018 bracht Snow Patrol na een pauze van zeven jaar het nieuwe album ‘Wildness’ uit, gevolgd door een wereldwijde tournee. Wij waren er in een uitverkochte O2 Arena in Londen ook bij.

Toen de band het podium betrad, was vrijwel meteen duidelijk dat de mannen er zin in hadden. Breed glimlachend en zonder aarzelen begonnen ze aan deze langverwachte show met een klassieker van formaat. Take Back The City galmde door de Arena en nam het publiek onmiddellijk mee op sleeptouw. Van de eerste tot de laatste noot werd de klassieker luidkeels meegebruld. De toon voor de rest van de avond was duidelijk gezet.

De eerste drie nummers werden eerder plichtsbewust en vrij vlug na elkaar afgewerkt vooraleer frontman Gary Lightbody voor een eerste keer het publiek toesprak. “Thank you for sticking with us” en “This exceeds our expectations”, klonk het uit de lachende frontman, waarna men overschakelde op enkele nummers uit het nieuwste album.

Don’t Give In (eerste single uit ‘Wildness’) werd door Lightbody solo en akoestisch ingezet, hetgeen je het gevoel gaf dat hij enkel voor jou zong; een soort one-on-one-moment vooraleer de band overschakelde op een ruigere versie. Uptempo werd vloeiend afgewisseld met rustig. Maar de rode draad doorheen de avond was dat alles woord voor woord werd meegezongen door het publiek; een publiek dat Lightbody blindelings volgde toen hij aan het einde van Shut Your Eyes vroeg om de songtitel al fluisterend mee te zingen en het volume geleidelijk op te bouwen.

Het moet gezegd: best indrukwekkend als tweeëntwintigduizend mensen zonder verpinken gehoorzamen. Ook de heren waren zichtbaar aangedaan. Spontane medewerking van het publiek was er evengoed. Toen Lightbody voor de zoveelste keer de eigen lyrics vergat (zelfs met prompter), sprong het publiek maar al te graag bij om hem op weg te helpen.

Hét hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het moment dat het publiek tijdens Run bij de lyrics "Light up, light up" massaal de gsm-lampjes de lucht instak en zo een waar kippenvelmoment creëerde. Een sterrenhemel verlichtte de arena. Adembenemend en indrukwekkend om die zee van lichtjes te zien. De band zelf was ook al overduidelijk emotioneel aangedaan door dit gezicht.

Snow Patrol tourt nog steeds doorheen Europa. Check de website voor meer info.

28 januari 2019
Marjolein De Smet