Snoop Dogg - Legendarisch

Sportpaleis, 19 maart 2023

Snoop Dogg - Legendarisch

Snoop Dogg heeft het maximale uit het leven gehaald en is er nog lang niet klaar mee. In zijn vijftigste jaar laat hij zien dat hij nog te veel motivatie heeft om bij de geraniums te blijven zitten. In Snoop Doggs geval zal het vermoedelijk een andere plant zijn om zich aan te laven.

Opgegroeid op straat, aan de drugs geraakt (en er nooit meer  van afgekomen), bij het beruchte Death Row Records beland, een paar keer in de bak gezeten als verdachte voor een moord, ... Het klinkt als een film, maar het is gewoon het leven van Snoop D O dubbel G. En dan zitten er in dat boek nog een aantal succesvolle albums, zowel van hemzelf als van collega's, waar hij zijn steentje toe bijgedragen heeft. Denk dan aan Eminem, Dr Dre, 2Pac,.... Ook is hij te zien geweest in een aantal films, had hij een eigen kookshow en bracht hij een kookboek uit, uiteraard overal met dat groene plantje als optie eraan toe te voegen. Maar laat ons het even hebben over zijn show in het Sportpaleis in Antwerpen. 

Dj Invinceble was opgtrommeld om de zaal op tempratuur te brengen. Met een mix van rockhits als We Will Rock You en Livin' On A Prayer in combinatie met meer bekende hiphopsongs als Lean Back en My Name Is was dit niet zo moeilijk. Na zich uitgesloofd te hebben aan de draaitafels riep hij een paar van zijn kameraden erbij.

Onder het logo van D12 kwamen twee leden van die crew de bühne op. Met het overlijden van oprichter Proof en het opstappen van Eminem is de band helaas niet meer wat het was. Ondanks het feit dat Swifty McVay en Kuniva er alles aan deden, kwam het geheel ook nu niet echt van de grond. Ze speelden een flink aantal songs, die ingekort werden, gezien er een aantal stemmen ontbraken. Grootste hits Purple Pills, Fight Music en My Band werden gedragen door Eminem en het ontbreken hiervan liet hier een serieuze leegte achter. Gelukkig maakten ze het met Pistol Pistol, 40 Oz. en Shit On You weer helemaal goed. 

Op het scherm was daarna een rokende Snoop Dogg te zien, die backstage nog een outfit aan kiet kiezen was: de blauwe onesie of het zwarte trainingspak. Met het opstarten van megahit The Next Episode bleek de keuze te zijn gevallen op zwart. Al was dat niet echt het eerste waar het oog op viel. Snoop kwam het podium op met twee andere rappers en een zestal paaldanseressen, bedekt met een minimale hoeveelheid stof. Toen het publiek zag dat de zanger een joint aan het roken was, verschenen er plots meerdere rook pluimen in de zaal en binnen de kortste keren was de geur van weed niet meer weg te krijgen. 

Deze 'I Wanna Thank Me'-tour hadden we nog te goed van het gelijknamige album uit 2019. Eigenaardig genoeg liet hij dit album volledig links liggen. In sneltempo kwamen zowel eigen tracks, covers van andere grootheden en nummers, waar hij op te horen is, voorbij. California Gurls, de samenwerking met Katy Perry, P.I.M.P. met 50 Cent en I Wanna Fuck You van Akon werden ingekort tot louter de delen waarin Snoop Dogg zelf te horen is. Jammer genoeg werden er weinig volledige nummers gespeeld werden. 

Helaas is het gangsterleven voor een aantal hiphoppers veel te vroeg geëindigd. 2Pac en Biggie zijn daar de bekendste voorbeelden van. Beiden stonden ze dicht bij Snoops persoonlijke leven en hebben ze hem zelf doen twijfelen of hij wel door moest gaan met muziek. Met Hypnotize en California Love liet hij de gedachten gaan naar die overleden maten, "Veel te vroeg hebben ze ons verlaten en ik mis ze nog elke dag", liet hij zich ontvallen. 

Als een echte pimp werd er soms met dollarbriefjes gegooid naar de paaldanseressen, maar ook naar het publiek. En tijdens Sexual Eruption accepteerde hij met brede glimlach de aandacht van één van de danseressen. Na grootste hits Drop It Like It's Hot en Who Am I? (What's My Name?) werd er al afscheid genomen met het typische Young, Wild & Free en Snoopy Don't Go. Hoe dan ook was het een legendarische avond.

Snoop Dogg @ Sportpaleis 19/03/23

21 maart 2023
Jordi Rijnders