Skid Row - Nieuwe kers op de hardrocktaart.

Kavka JC, 6 november 2022

Skid Row - Nieuwe kers op de hardrocktaart.

Na van zanger te zijn gewisseld staat de ninetiesrockband Skid Row er weer als vanouds. Met een vers album op zak was de eerste tour met zanger Erik Grönwall een feit.

De aftrap werd gegeven door Max Pie, een band van eigen bodem. Helaas ontbrak het echte rock-'n-rollgevoel hier een beetje door het gebruik van een backingtrack die de keyboards, backingvocals en zelfs een extra gitaar bevatte. Maar gelukkig zorgde zanger Tony wel voor een positieve show door de manier waarop hij de bekende gezichten persoonlijk toezwaaide. Het was progressive heavy metal met de typische snelle gitaren en drums, die we kregen. Helaas leek de zang af en toe ietwat geforceerd, hoewel hij de hoge noten met gemak haalde.

De avond werd verdergezet met de Italiaanse band Edge Of Forever. In tegenstelling tot de schuwe voorgangers, stond dit kwartet op de bühne, alsof het in de eigen woonkamer was. Vrolijke en energieke podiumbeesten waren het, die ons heerlijke hardrock voorschotelden. Met tracks als Feeding The Fire en Prisoner werd het publiek perfect klaar gemaakt voor de hoofdact.

Aan het einde van de jaren tachtig werden we overstelpt met glam- en hairmetalbands. Denk maar aan Guns 'n Roses en Mötley Crüe. En dan was er nog Skid Row. Opgericht door bassist Rachel Boland en gitarist Dave "The Snake" Sabo en al snel aangevuld met zanger Sebastian Bach. Deze frontman was het ticket to the top. Helaas viel hij na twee albums alweer weg na een uit de hand gelopen discussie met Boland. Verder succes bleef hierna achterwege, ook al werden verschillende zangers uitgetest. Begin 2022 kwam de band met het nieuws naar buiten dat de wegen met ex-Dragonforce-zanger ZP Theart gescheiden waren en dat de voormalige frontman van de Zweedse H.E.A.T. zijn plek in zou nemen. Meteen daarna verscheen het eerste album in die bezetting: 'The Gang's All Here'. 

De mannen begonnen de avond met de titeltrack van tweede album 'Slave To The Grind', waarmee de toon meteen gezet was voor een fantastische set. Een set, die vooral gevuld werd met songs van de eerste twee albums. Daardoor werd ook duidelijk waarom de band voor Grönwall gekozen heeft. Want de man beschikt over een machtige stem en dito energie. Moeiteloos gooide hij de strot open en het geluid, dat daaruit kwam, paste perfect bij deze songs. 

Eén van de grootste hits van Skid Row is 18 And Life. Niet alleen voor de band heeft dit nummer een grote betekenis, ook de frontham heeft hier veel aan te danken. De zanger nam in 2009 deel aan de Zeedse versie van 'Idol', die hij ook gewonnen heeft. Het was dit nummer dat hij gebruikte voor de auditie. Niet zo gek dus dat dit nummer goed ontvangen werd door het publiek. En ondanks zijn oneindige voorraad aan energie, pasten rustige nummers als In A Darkened Room en 18 And Life hem ook als gegoten.

Na de Ramones-cover Psycho Therapy passeerde de titeltrack van het nieuwe album. Aan niets viel op te maken dat de band pas vrij recent in deze opstelling speelde. Zo soepel en vertrouwd als deze mannen samen op het podium stonden was op zijn minst merkwaardig. Zelfs het ontbreken van gitarist Dave "The Snake" leek geen enkel bezwaar. Die was helaas uitgeteld met corona, maar gitaartechnicus Casey Sproatt vulde diens positie feilloos in.

Na de powertracks Riot Act en Monkey Business verliet de band even het podium. Onmiddellijk begon het publiek de bandnaam te roepen en ze keerden dan ook vliegensvlug terug. Met akoestische gitaar werdt de intro van meezinger I Remember You ingezet. Geen enkele bezoeker kon eraan weerstaan om de lyrics uitbundig mee te schreeuwen. Een tikkeltje vreemd misschien dat we maar twee nummers te horen kregen van het nieuwe album. Hierdoor werden een aantal Grönwallfans wellicht enigszins teleurgesteld, maar lang werd daar niet om gerouwd. Zeker niet toen de set werd afgesloten met een laaste uitbarsting met als titel Youth Gone Wild.

9 november 2022
Jordi Rijnders