Sjock Festival - Fotoreportage dag 1

Poeyelhei Gierle, 5 juli 2024 - 7 juli 2024

Sjock Festival - Fotoreportage dag 1

In één van de drukste festivalweekends van het jaar (Rock Werchter, Gent Jazz, Ieperfest, ...) bleek het oudste alternatieve exemplaar meer dan ooit zijn mannetje te staan. Voor de zondag mochten ze zelfs het uitverkocht-bordje bovenhalen. De aanloop naar de achtenveertigste editie van Sjock Festival verliep niet over rozen: de aanhoudende regen noopte de organisatie tot enkele parkeeraanpassingen. En als een week voor de start één van je headliners (Sick Of It All) wegens ziekte verstek moet laten gaan, dan los je dat gewoon op door die te vervangen door een andere hardcorelegende uit New York.

Gelukkig waren de weergoden mild voor Sjock. Het had veel erger kunnen zijn. Top waren zoals steeds publiek, crew en bands. De affiche zonder afgetekende "grote" bands bleek voldoende verrassingen, klein en groot, in petto te hebben om het festival wederom het maximum van de punten toe te kennen. 

Wij waren bijvoorbeeld danig onder de indruk van de "thuiskomst" van Kempense punkbands The Priceduifkes en Captain Kaiser. Die laatsten werden dankzij een vliegende picknickbank nog eens herinnerd aan het optreden op de Corona-edtie van Sjock.

Het Australische contingent bleek groter te zijn dan ooit tevoren: van de onderbroekenlol van Dune Rats langs de (post)punk van Bad//Dreems tot de nuchtere, scherpe buldozerpunkset van Cosmic Psychos. De status van headliner The Chats was trouwens ook helemaal terecht.

Van het spelplezier bij Cock Sparrer kunnen veel jonge bands nog iets leren en van het muzikale vernuft van Ty Segall is ook één en ander op te steken. Die laatste, aangekondigd door presentator Raf Stevens als een act waar hij hard naar uitkeek, maar waarvan hij eigenlijk niet goed wist wat te verwachten, bleek de rol van sub-headliner prima in te vullen. Met een zestal nummers was het nieuwste album 'Three Bells' het best vertegenwoordigd. De andere songs kwamen uit 's mans indrukwekkende discografie en wisten gaandeweg iedereen op de weide mee te krijgen.  

Het devies "Your rock 'n' roll highlight of the year" mag je breed zien. Met in de Titty Twister-tent het uit Kansas afkomstige Carrie Nation & The Speakeasy, die aan het eind van een Europese tour van bijna vier weken de tent met hun folkpunk nog in vuur en vlam zetten. Een dag later deden de Engelse punkdames van Lambrini Girls dat op dezelfde plaats nog eens dunnetjes over. 

Zaterdag moest je gewoon Toxic Shock gezien hebben. De kleine weide voor de Bang Bang-stage puilde uit voor het Anywerpse crossoverthrashkwintet met energieke zanger Wally. Dezelfde intensiteit zagen we trouwens een dag later ook bij Dick Move uit Nieuw-Zeeland. 

Er viel met andere woorden genoeg te beleven. Hieronder krijg je een impressie van dag één.

Sjokfestival '24 dag 1 - 5/7/2024

10 juli 2024
Bert Gysemans