Siem Reap - Boosterprik voor de moraal

Crate Records, 15 januari 2022

Siem Reap - Boosterprik voor de moraal

Dit weekend had Godspeed You ! Black Emperor tweemaal in de Botanique moeten staan, maar die hoogmis werd helaas uitgesteld. Gelukkig konden we zaterdag een lichtpuntje aan de hemel volgen dat ons naar Kortrijk voerde. Aldaar speelde Siem Reap een akoestische set in de sympathieke platenzaak Crate Records. Een kleinood van een concertje!

Gilles Demolder zag het als een avondje experimenteren in zijn eentje. Voor de gelegenheid had hij zich naar eigen zeggen in de kringloopwinkel voor dertig euro een akoestische gitaar aangeschaft (“Mijn andere gitaar is maandag klaar, maar daar heb ik nu niets aan”). Die gitaar leek het hem niet gemakkelijk te maken, maar daar merkten wij in het publiek niets van. De set werd afgetrapt met Honingkuchen. Het werd stil in de winkel en een dertigtal aanwezig lieten zich betoveren door de ingetogen manier waarop Demolder zich blootgaf. Zo zagen we tijdens Might As Well Stay een laatkomer arriveren die het niet aandurfde de sfeer te breken en dus gewoon buiten in de kou door het raam meeluisterde vooraleer de deur te openen.

Een kleinschalige showcase is een goede vijver om iets nieuws te proberen. Dus werden we in Kortrijk getrakteerd op een nagelnieuwe song. Dat nummer lag in de lijn van het werk op 'Now What', het alom bejubelde debuutalbum van Siem Reap. Als gitarist van Oathbreaker plukte hij ook uit het repertoire van die postblackmetalband. Stay Here was een uitgebeende zonderling op het album 'Rheia', maar paste perfect in de set van Siem Reap. Met woorden als ‘Hand out your troubles / Give me your pain / I’ll plant them next to the thorns in my veins”, sloot de song ook tekstueel aan op de niet altijd even vrolijke teksten van Siem Reap.

Afsluiten deed Demolder met één van de mooiste nummers van 2021, Happiness Is Other People. We kregen een minder overweldigende versie dan met de volledige band, maar desalniettemin liet ook deze uitgeklede versie het publiek met gesloten ogen genieten. De nodige boosterprik voor onze moraal!

16 januari 2022
Christophe Demunter